Binnenkort Fiat 500X met linnen dak

Fiat 500X mag niet achterblijven.

Fiat heeft de 500X bovenaan het lijstje staan voor een grondige update, zodat het model in het zich stilaan transformerende gamma blijft passen. De nieuwe elektrische 500 vormde afgelopen jaar al het startschot voor een nieuwe generatie 500-modellen. Terwijl de 500L in de loop van de komende twee jaar vervangen zal worden, (enerzijds door een vijfdeurs 500 met Giardiniera-achtige kenmerken en anderzijds door een extra ruim model op basis van het Centoventi concept) blijft de 500X voortbestaan om uiteindelijk vervangen te worden door een nieuw model.

Een 500X Cabrio wordt het niet.

Het dak gaat er deels af bij de 500X. Aanvankelijk (na enige aarzeling ook van ons) dacht men in de media dat het om een serieuze cabrio variant zou gaan in de stijl van de 500 Cabrio. Het schijnt zelfs zo te zijn dat enkele kanalen op Lingotto vrolijk mee gingen in deze feestvreugde. Men communiceerde niet ontkennend en vertelde erbij dat de VW T-Roc prijstechnisch het nakijken zal hebben. Niets blijkt dus minder waar (wat het cabrio gedeelte betreft). Vorige week al dachten betrouwbare bronnen nog dat dit nieuwtje op een misverstand berustte (wij ook). Daarna veranderde de berichtgeving. In tijden van Corona en fusie snappen we dat het een en ander langs elkaar heen kan gaan, ook bij FCA. De bevestiging dat het niet om een pure cabrio gaat komt nota bene uiteindelijk vanuit de fabriek in Melfi, waar de 500X wordt gemaakt.

Afneembaar dak in eigen stijl?

Het enige wat duidelijk is, is dat de nieuwe Fiat 500X voorzien zal zijn van een linnen dak. Mogelijk gaat het om stoffen afneembare delen, zoals het ‘open-air My Sky® Removable Sunroof’ systeem van broertje Renegade. Uiteraard hopen we op een elektrisch volledig schuifbaar dak, maar of dat (technisch) voor de hand ligt is maar zeer de vraag. Hoe deze nieuwe editie zal gaan heten weet niemand nog (Dolce Vita?). Het word in ieder geval de eyecatcher van een grondige update voor de Fiat 500X. Het gaat dan om de meest complete en luxe editie van de kleine Crossover/SUV in nieuwe stijl. Fiat zal deze introductie (het komend voorjaar) gepaard doen gaan met de toepassing van het nieuwe letterlogo op voor en achterzijde en mogelijk ook een wat meer hertekend interieur. Onderhuids verwachten we dat een milde hybride toepassing het belangrijkste nieuws zal zijn. De 500X uit Melfi zal dus een tweede leven tegemoet gaan naast de volledig nieuwe introducties van het merk uit Turijn voor de komende 3 tot 5 jaar.

6 gedachten over “Binnenkort Fiat 500X met linnen dak

 • 11 januari 2021 om 22:31
  Permalink

  Past bij de geschiedenis en als het tegen niet te veel meerkosten kan zoals bij de gewone 500c, prima.

  Als het goed is, is de nieuwe Tipo nu ook leverbaar. Op website fiat.NL nog weinig info, geen prijzen of specificaties en configurator werkt alleen voor de nieuwe 500E. Die zal ook wel betere verkoopcijfers scoren.

  Beantwoorden
 • 11 januari 2021 om 22:42
  Permalink

  Een 500X “découvrable” dus.

  (op een Vlaamse zender wordt al reclame gemaakt voor de nieuwe Tipo)

  Beantwoorden
 • 12 januari 2021 om 07:36
  Permalink

  Ik vind het een goeie beslissing, al is het rijkelijk laat. In ieder geval, moest ik de 500X willen, zou ik zeker de cabrioversie nemen. Uiteraard omdat het profiel van de auto bewaard blijft. Ik snap evenwel niet waarom er geen full hybrid versie komt (zoals de renegade).

  Beantwoorden
 • 12 januari 2021 om 21:55
  Permalink

  @Lusso: eens, dat snap ik ook niet. Vorig jaar werd al aangekondigd dat ook van de 500x een full hybride versie zou komen á la de Jeep Renegade. Ik ga mijn huidige 500X echt niet inruilen voor alleen een open dakje.

  Beantwoorden
 • 14 januari 2021 om 22:01
  Permalink

  er is volgens insiders wel sprake van een stoffen kap die over de volle lengte opengaat. Geen cabrio in de puurste zin van het woord maar toch.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.