Carabinieri ververst vloot met 1770 Giulia’s

Goede traditie.

De Carabinieri, oftewel het neusje van de zalm van de Italiaanse arm der wet, heeft als ideaal nieuw voertuig voor de Alfa Romeo Giulia gekozen. Daarmee wordt (gelukkig) een zeer oogstrelende traditie voortgezet door deze elite politie uit Italië. “Le Gazzelle” (De Gazellen) zoals de auto’s van de Carabinieri van oudsher genoemd worden, waren ooit louter voorzien van het merk uit Milaan (nu ook Jeep en Fiat). Maandag werd in Turijn die traditie voortgezet met de presentatie van de Giulia ‘Radiomobile’ 2.0 Turbo 200 pk, met 8-traps automaat. Uiteraard in traditionele en immer imponerende donkerblauwe divisie met rode streep. Precies zoals het bijbehorende uniform.

Landelijke vloot.

De bescheiden ceremonie was een overdracht van de eerste sleutel, in een reeks leveringen van in totaal 1770 voor de Carabinieri speciaal aangepaste Giulia’s. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van hoogste landelijke commandant van de Carbinieri genaamd Teo Luzi en uiteraard Alfa Romeo CEO Jean-Philippe Imparato en Stellantis president John Elkann. We denken bij AutoEdizione in dit geval even terug aan Sergio Marchionne’s laatste officiële optreden voor FCA, vlak voor zijn dood. Een veelzeggend en dramatisch moment, aangezien Marchionne zijn vader ook bij de Carabinieri werkzaam was.

Een lange reeks.

De eerste Alfa Romeo voor de Carabinieri was een Jeep-achtige 1900 M “Matta” in het jaar 1951. Een jaar later werd met de 1900 voor het eerst een echte “Gazella” in gebruik genomen. De bijnaam gazelle heeft alles te maken met snelheid en lichtvoetigheid, iets wat niet geheel toevallig geheel van toepassing is op Alfa Romeo’s DNA. In de jaren ’60 werd de eerste Giulia (eveneens aanwezig bij de overdracht maandag) een waar icoon voor de Carabinieri (en andere Italiaanse politiekorpsen). Betrouwbaar, snel en voorzien van het nieuwste communicatiemateriaal in die tijd. De oer-Giulia werd van 1963 tot 1968 gebruikt door de Carabinieri. daarna volgden nog Alfa’s zoals de Alfetta, 90, 75, 155, 156 en 159, die we eigenlijk allemaal nog op ons netvlies hebben in de kleuren van de Carabinieri. De Carabinieri is reeds in bezit van een aantal Giulia’s Quadrifoglio.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.