Fiat Professional geeft Ducato grondige update

Bijgepunt succesnummer.

De best verkochte bedrijfswagen in Europa, is zoals we weten de Fiat Ducato. Fiat Professional geeft haar bus nu een efficiënte update, die vooral onderhuids de nodige veranderingen heeft ondergaan. In 2023 zal dit model uit Atessa naar alle waarschijnlijkheid een volledig nieuwe opvolger krijgen. Inmiddels is de volledig elektrische E-Ducato ook al op de markt verschenen. Ducato is inmiddels alweer 40 jaar een gelauwerde naam. Veel bus voor relatief weinig geld in tal van configuraties en betrouwbaar bovendien, dat zijn de belangrijkste USP’s van de Fiat-bus. Toch zien we de Ducato ook luxer worden en blinkt de Italiaan bijvoorbeeld uit in rijcomfort en dynamiek. Deze grondig update, die optisch goed aan het nieuwe letterlogo en (Full) LED’s te herkennen valt, is inmiddels alweer de achtste serie sinds het eerste debuut in 1981. Wat dat betreft is de Italiaanse bus een waar icoon geworden in bedrijfswagenland.

Nieuw van binnen + Level 2 autonoom rijden.

Binnenin valt vooral de nieuwe dominante boordcomputer met Uconnect op (5,7 of 10 inch, met TomTom 3D en Apple Car Play/Android Auto), wat door Fiat Professional Full Digital Cockpit genoemd wordt. Het dashboard is opnieuw ontworpen, evenals het stuur, de versnellingspook, bediening van de climate control en de deurpanelen. Interessant is ook het feit dat de nieuwe Fiat Ducato als enige lichte bedrijfswagen is uitgerust met Level 2 technologie voor het autonoom rijden (met ADAS). Dat houdt in dat het automatisch accelereren en afremmen onderdeel is van de diverse ondersteuningen (zoals Traffic Jam Assist). De ESC is verbeterd met Cross Wind Assist, Trailer Stability Control en Active Park Assist. Keyless Entry and Go is een van de vele praktische oplossingen, evenals een elektronische handrem en tot tafeltje omklapbare bijrijdersstoel (Eat and Work). Verder heeft de Fiat Ducato een Wireless laadpunt voor mobiel, dubbele USB poort (A en C) en een stopcontact voor hoog voltage (230V). De opbergvakjes in de portieren zijn groter geworden en de voorruit is verwarmd voor snelle ontwaseming. De achtervering is elektrisch instelbaar om het laden en lossen te vergemakkelijken. Ook de stoelen zijn nieuw en leveren nu meer comfort. De stuurbekrachtiging is ook nieuw en zorgt voor meer precisie en beter stuurgevoel op verschillende snelheden.

Ook motorisch vernieuwd.

De nieuwe Fiat Ducato heeft nu Euro 6D-Final motoren en is uitgebreid met een aanpassing voor ‘Heavy Duty’. Nieuwe MultiJet3 motoren vormen de jongste ontwikkeling van Fiat’s de Powertrain divisie, voorzien van de nieuwe ‘H3′ opzet. Het resultaat is een betere efficiëntie dankzij een lager gewicht, lager verbruik, en emissie (-7% CO2). Ook is deze derde generatie motor duurzamer dankzij een grotere elasticiteit en minder lawaai in vergelijking met z’n voorgangers. De MultiJet 3 voor de Ducato is er in 120, 140, 160 en 180 pk uitvoering. De handbak met 6 versnellingen is tevens verbeterd. Uiteraard is er ook nog de veelgeprezen 9-traps automaat voor de 140, 160 en 180 pk. Heavy Duty uitrusting is leverbaar op deze laatst genoemden en heeft dezelfde koppel (450 Nm) als de Light Duty (beste in het segment). Onder het motto “One mission, one engine” zijn er 13 verschillende uitrustingsniveau’s beschikbaar voor specifieke doeleinden van de klant. Naast diverse technische en optische pakketten (ADAS en Trekking), onderscheidt Fiat Professional de Ducato in drie niveaus genaamd Easy, Business en Lounge.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.