De onwaarschijnlijke One-off Ferrari P80/C

Het meest briljante aan het merk Ferrari is misschien niet eens de rijke racehistorische zelf, maar meer nog het feit dat de allerrijksten der aarde het ‘il cavallino rampante’ in hun hart hebben gesloten en daarom zo nu en dan met een bijzonder persoonlijk verzoek komen aan het adres van de mensen in Maranello. Sommige van die projecten zijn zo uniek, dat ze een paar jaar kosten om te ontwikkelen en enkele miljoenen euro’s.

Maar bij Ferrari zullen ze nooit een auto bouwen in de vorm van een roze pony, ook al is het voor de dochter van de sjeik. Het verzoek moet minstens een ode zijn aan de racegeschiedenis van Ferrari. Bijvoorbeeld de successen van de Prototype racewagens in de duurraces als die van Le Mans, N├╝rburgring en Sebring. We weten nog goed hoe James Glickenhaus in 2006 de P4/5 liet bouwen door Pininfarina. Deze werd in 2011 zelfs klaargestoomd voor het circuit. Op basis van hetzelfde thema is de afgelopen jaren ook deze machtige P80/C tot stand gebracht. Deze week werd er beeldmateriaal de wereld in gestuurd van dit op historische Ferrari’s als de 330 P3 / P4 en Dino 206 S gebaseerde model. Eigenaar en bedrag zijn niet bekend.

Deze indrukwekkende voetnoot in het universum dat Ferrari heet, is niet bepaald in een dag gerealiseerd. In 2015 begon men reeds met de eerste stappen in de ontwikkeling. Een klant uit Hong Kong wenste een pure Ferrari dat als onafhankelijk project ontwikkeld diende te worden. Geen eenvoudige remake van een bestaand model, maar een racewaardige unieke creatie, dat alleen qua motorblok nog aan de 488 GT3 doet denken, waar deze P80/C op is gebaseerd.

Flavio Manzoni mocht zich als designer, dankzij deze bijzondere opdracht laten inspireren door de P-modellen uit de jaren ’60. De wielbasis is 50 mm langer dan de oorspronkelijke 488. De P80/C is louter voor het circuit uitgedacht, wat best spijtig is gezien z’n imposante voorkomen. Het was de eerste keer trouwens, dat de afdeling voor gelimiteerde persoonlijke ontwerpen een auto voor op het circuit mocht realiseren. De Ferrari P80/C is straks ook te zien op het Concours d’el├ęgance op Villa d’Este.

[nggallery id=1229]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.