Eerste Ferrari 250 Testarossa ooit zorgt voor veilingrecord

Testarossa

Oude automerken hebben altijd wel een iconisch model. Voor de rijke historie van de Italiaanse merken geldt zelfs vaak dat dit er meer zijn dan één. Zo’n icoon behoudt zijn waarde en als het om het eerste model gaat dat ooit is gebouwd, is dit natuurlijk des te meer het geval is. De oer-Testarossa van Ferrari is zo’n icoon en het eerste prototype staat nu te koop bij veilinghuis Gooding’s tijdens het jaarlijkse Pebble Beach in Californië. Geschatte opbrengst; 16.390.000 dollar, oftewel 11 miljoen en 369 duizend euro. Ferrari is hiermee recordhouder op het het gebied van autoveilingen. Voor zover we kunnen nagaan is Ferrari überhaupt het meest gewilde merk in veilingland.

Testarossa front

De 250 ‘Testarossa’ uit 1957  met chassisnummer 0666 TR is zoals gezegd de eerste die ooit in Maranello werd gebouwd. De Testarossa werd in de jaren erna dankzij prestaties in de racerij (overwinningen op Le Mans en Sebring) wereldberoemd, geliefd bij jonge jongens die droomden van een carrière als coureur. Beroemd werd de Ferrari misschien nog wel het meest vanwege de vormgeving, het magische logo, de kleur van de auto… én de kleur van de behuizing van het motorblok waarnaar de veelzeggende bijnaam verwees.

Testarossa interior

Dit model dat te koop staat (foto’s) was misschien wel een prototype, maar bleef zeker niet langs de zijlijn staan. Hij verscheen namelijk aan de start van de 1000 kilometer van Nürburg met Masten Gregory en Olindo Morolli achter het stuur (10e plaats). Vervolgens reisde hij af naar vergelijkbare lange-afstand-wedstrijden in Venezuela en Argentinië (3e en 2e plaats). De 0666 TR deed ook nog mee in Sebring en Le Mans.

Testarossa rear

De auto is volledig professioneel gerestaureerd en draagt de kleuren en bestickering die het ook droeg in 1958. De 0666 TR won recentelijk al een schoonheidsprijs op Pebble Beach en ontving ook van Ferrari zelf als enige TR-model een oorkonde, naast het exemplaar dat men in Modena heeft staan. De auto heeft nog maar twee eigenaren gehad.

Testarossa engine

Testarossa road

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.