FCA opent walhalla genaamd Heritage Hub

FCA Hertiage geeft vandaag vorm aan een droomopstelling voor de liefhebber van de Italiaanse auto. FCA Heritage presenteerde vanmorgen de Heritage Hub, een prachtig ingerichte permanente tentoonstelling, waarin tientallen bijzondere creaties staan opgesteld, die voorheen niet of slechts op heel specifieke plaatsen te zien waren. John Elkann opende deze ochtend persoonlijk de Heritage Hub, samen met FCA Heritage baas Roberto Giolito en FCA-baas voor onze regio Pietro Gorlier.

In 2015 mochten we al zien hoe FCA het verleden voortaan meer ging koesteren door de afdeling Heritage op te richten. Onder deze vlag zijn verschillende historische modellen structureel te zien op verschillende evenementen voor historische auto’s. Vooral in Italië uiteraard, maar bijvoorbeeld ook op Goodwood en in Essen.

Vanaf nu komen alle kroonjuwelen die we ons kunnen voorstellen samen in ‘Officina 81’, onderdeel van het grote voormalige industriële complex Mirafiori. Het mag geen toeval zijn dat dit juist in het jaar wordt gedaan dat Fiat 120 jaar bestaat.

Zowel historische modellen als fantastische concepten die ooit uit de keuken van Centro Stile zijn gekomen, zijn te zien in dit prachtige decor en precies dat maakt deze permanente tentoonstelling zo bijzonder. FCA noemt het bewust geen museum, omdat het ook de visie op de toekomst moet symboliseren vanuit een hommage aan het verleden.

FCA eert alle merken (Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Abarth) en geeft dus ook Lancia een belangrijke plek in de Hub. Aangezien Heritage Hub ook met de toekomst te maken heeft, is dit een heel positief gegeven. Lancia heeft zelfs haar hele historische collectie, die ooit in het oude opgeheven fabriekscomplex van Borgo San Paolo stonden, in z’n geheel opgesteld. Maar ook alle recente modellen van het oude merk zijn er te zien.

[nggallery id=1230]

De Heritage Hub is dus bijna een verplichting voor Lancisti. Alfa Romeo daarentegen, dat in Arese een eigen historiserende tempel heeft, is amper aanwezig. Wel is er een mooie 8C Spider te zien. Ook voor Maserati moet je elders zijn, maar de vele unieke racewagens, concept cars en bijna elke denkbare Fiat, maken alles goed en zijn een ‘must see’ voor liefhebbers. Het gaat in totaal om 250 auto’s (de oudste uit 1908) in een ruimte van 15.000 m2. Er is ook het nodige beeldmateriaal te zien.

[nggallery id=1231]

De vaste thema’s zijn; Archistars (over belangrijke modellen die een bepaalde innovatie brachten), Concepts and “fuoriserie”, Epic journeys (over auto’s die een unieke grensverleggende reis maakten), Eco and sustainable (concepts die als doel hadden om het milieu minder te belasten), Records and races, Small and safe, Style marks (iconen die een merk kenmerken) en The rally era (Lancia, Fiat Abarth)

[nggallery id=1232]

11 gedachten over “FCA opent walhalla genaamd Heritage Hub

 • 3 april 2019 om 06:33
  Permalink

  De tentoonstelling gaat in april open voor het publiek, zo meldt o.a. La Stampa. Je zal moeten oppassen niet te worden bevangen door het syndroom van Standhal 😀. Zoveel fraais hier te zien. Alleen die Fulvia ll al, oef. Ik had al een stedentrip naar Turijn in gedachten, maar nu weet ik het zeker.

  Beantwoorden
 • 3 april 2019 om 11:19
  Permalink

  Steef bedoeld het Stendhalsyndroom en dat zal me daar zeker overkomen. Volledig overrompeld worden door de hoeveelheid schoonheid. Kan je bijvoorbeeld ook overkomen als je in Rome rondloopt.

  Wat een prachtige verzameling schoonheid uit de afgelopen 120 jaar auto geschiedenis. En als je zoveel waarde hecht, volkomen terecht en typisch Italiaans dan kan het niet anders dan dat je ook alles ov er hebt voor een goede toekomst. En dat is precies wat de Agnelli familie / John Elkann recent heeft laten weten. FCA gaat zich actief en ambitieus inzetten voor de grote veranderingen in de komende tijd in de industrie om hierin een belangrijke rol te spelen, onder de sturing van Exor / John Elkann.

  Beantwoorden
 • 3 april 2019 om 13:45
  Permalink

  Komende zomer ben ik 5 weken op vakantie daar in de buurt .
  Ga ook elk jaar even naar het automuseum

  Beantwoorden
 • 3 april 2019 om 22:02
  Permalink

  eindeliijk erkenning van FCA voor haar rijke verleden, ben paar jaar gelden in de loods met Lancia en Fiat erfgoed geweest en zie dat ze nu eindelijk de eer krijgen die ze verdienen. openeingstijden????

  Beantwoorden
 • 23 april 2019 om 14:24
  Permalink

  Ik ben vorige week vrijdag langs geweest aan het museum, maar dit was spijtig genoeg nog niet toegankelijk…
  Wanneer het dan wel open zou gaan voor het publiek kon men mij niet vertellen, ik kon hiervoor best de website van het museum goed in de gaten houden.
  Als iemand van jullie meer weet, dan verneem ik het heel erg graag!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.