Fiat 500E klaar voor marktdebuut

Na 500, 500C, 500L, presenteert Fiat een dezer dagen ook de 500E. Daarvan zien we hier het levende bewijs, dankzij een laatste testfase van een productiemodel. En daarmee is Fiat’s eerste volledige elektrische voertuig uit de eenentwintigste eeuw een feit. Met de werktitel ‘EV’ begon men in Detroit vorig jaar reeds met het testen. Chrysler kon vanaf de overname door Fiat in 2009 direct aan de slag met het toepassen van de knowhow die men reeds in huis had. De Fiat 500 is een verkoopsucces in Amerika en met de toevoeging van extra varianten zal het Italiaanse merk alleen maar meer vaste voet aan de grond krijgen.

Hoewel managers deze week nog vertelden dat het produceren van elektrische voertuigen, nog lang geen trend dreigen te worden binnen het concern, is de 500E een model dat al geruime tijd in de planning stond. Fiat beloofde de Amerikaanse overheid bij de overname immers de ontwikkeling van zeer groene techniek. De Fiat 500E is daarom ook een signaal naar de buitenwereld toe, dat het groene merk uit Turijn op velerlei manieren eco-vriendelijk wil zijn.

De Fiat 500E op batterijen heeft 100 pk en is in het interieur te herkennen aan de unieke badge op het dashboard en vooral ook aan de ‘automaat’ met enkel drukknoppen voor de bediening. Ook de luchtinlaat aan de voorzijde -voor het koelen van de batterijen- is speciaal ontworpen voor dit model en op deze foto’s nog enigszins gecamoufleerd. Aan de achterzijde zien we eveneens een uniek ontworpen ventilatiegedeelte. Verder zien we dat de velgen een mooi eigenzinnig design hebben gekregen volgens de sterke recente ontwerptaal van Fiat. De Fiat 500E wordt pas in januari in Detroit aan het Amerikaanse publiek gepresenteerd. Of er ook Europese plannen zijn weten we niet, maar achten we behoorlijk onwaarschijnlijk.

Marchionne noemt de kleine actieradius van de elektrische auto’s, dikwijls als een van de belangrijkste redenen om dit soort techniek nog niet te veel in productie te nemen…. Ook het testteam in Michigan zal daarvan doordrongen zijn… 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.