FIAT creëert verrassende Topolino

Una vera Topolino!

De menselijke geest is van nature sceptisch… Dat blijkt ook nu weer, want toen FIAT-ceo Olivier François zei dat de herinterpretatie van de Ami voor FIAT een heel eigen saus zou krijgen, dachten we meteen dat dit met een grote korrel zout genomen moest worden. Maar niets is minder waar. FIAT’s brommobiel voor minder- en meerderjarigen heeft een geheel eigen vormgeving gekregen, compleet met zachte afgeronde hoeken en een intens retro-aspect. Dit is wat we nou een aangename verrassing noemen. Het ‘micro-eeveetje’ is de historische FIAT-naam Topolino in onze ogen meer dan waard. De ‘spiaggina’ of ‘jolly’ die je hier ziet is natuurlijk een speciale editie voor de introductie, maar bedenk er twee deurtjes bij en nog altijd zie je een heel leuk FIAT-je met een 100% Italiaans karakter.

Briljant, klein en leuk. 

Voor het gemak zetten we de Ami en de Rocks-e (die bijna gelijk zijn) van respectievelijk Citroën en Opel er weer even bij. Hoewel we voor de achterzijde nog even geduld moeten hebben, zien we dat men in Turijn absoluut het mandaat kreeg om een merkeigen variant neer te zetten. Kosten noch moeite zijn gespaard. Voor de klassieke 500-look heeft men de voorzijde compleet hertekend en spreken we dus over uniek plaatwerk. Wat een begeerlijk resultaat levert dat op! We zien nu al voor ons hoe deze Topolino de straten van menig grote Italiaanse (en Europese) stad zal gaan opsieren. Een echt hebbeding met het karakter van een kleine klassieker uit de jaren ’50/’60. Naast het retroaspect, wordt voor deze Topolino het cleane innoverende karakter dat FIAT op haar toekomstige modellen nastreeft, al duidelijk geïntroduceerd. Topolino betekent muisje en is de naam die men in Italië gaf aan Walt Disney’s Mickey Mouse. De 500 Topolino uit de jaren ’30 tot ’50, had hetzelfde petieterige voorkomen als deze nieuwe kleine EV, waar we nu al naar uit kunnen zien. FIAT komt helemaal terug als aantrekkelijk Italiaans merk voor de grotere massa. Naast deze Topolino komt men ook met de nieuwe 600. We heffen het glas op FIAT! Cin cin!

4 gedachten over “FIAT creëert verrassende Topolino

 • 31 mei 2023 om 19:44
  Permalink

  Knap gedaan, ik ben benieuwd naar de achterkant. Interieur lijkt er ook leuk uit te zien met gekleurde, stoffen dashboardbekleding. Ik had hier geen hoge verwachtingen van, maar ik ben aangenaam verrast.

  Beantwoorden
 • 1 juni 2023 om 06:29
  Permalink

  Sorry, maar het ontwerp is een cliché. De oude 500-neus op zo’n karretje. Kek kleurtje erbij. Da’s even leuk en daarna is het nieuwe eraf.
  De Zwitsers/Italiaanse Microlino is leuker en origineler.

  Beantwoorden
 • 1 juni 2023 om 18:23
  Permalink

  Een hebbeding, de leukste van allemaal. Deze muis kan in grote stedelijke gebieden wel eens een groot succes worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.