Fiat presenteert nieuwe Panda Natural Power in Parijs

Behalve de nieuwe 4×4, zal Fiat in Parijs eind volgende maand ook de nieuwe Panda Natural Power presenteren. De verkoop van dit nieuwe model op CNG/Groengas start dit najaar. Foto’s kunnen we je alvast tonen dankzij een eerste kennismaking met een testmodel van het Italiaanse autoblad Alvolante. Terwijl de vorige gekoppeld was aan een 1.4 benzinemotor, zal nu de sterke kleine 0.9 TwinAir de klus gaan klaren. De jongste generatie is met dank aan de tweecilinder levendiger en sneller met een sprint naar de 100 in 12,8 seconden in plaats van 14,9. De consument kan wat de TwinAir betreft kiezen uit de Turbo-loze variant wat zorgt voor 69 pk en de versie met Turbo, wat in deze auto goed is voor 80 pk.

Verbruik en uitstoot gaan flink omlaag. Volgens Fiat komt de Panda ‘NP’ op een uitstoot van 86 gram CO² per km in plaats van 107 gram. Met een kilo Groengas kon je in de Panda (Classic) tot nu toe 25,7 km halen, maar met het nieuwe model zal dit zeker dik 30 km zijn. Fiat heeft het ontwerp van de kofferbak zo efficiënt mogelijk aangepast, zodat het verlies aan ruimte redelijk beperk blijft. De tank onder de kofferruimte heeft een inhoud van 50 liter en de inhoud achter de achterklep komt hierdoor op 189 liter in plaats van de 225 liter van een Panda die alleen op benzine rijdt. De lange gastank in de bodem van de auto heeft een inhoud van 22 liter.

Fiat heeft met deze nieuwe Panda op groengas gekozen voor een minder geïmproviseerde aanpassing van het interieur en dus past het dashboardknopje om op gas of benzine over te stappen, feilloos in het bestaande ontwerp. Ook over de indicatie in het instrumentarium is duidelijk nagedacht en wordt dus mooi helder weergegeven. Optisch zie je dat dit model duidelijk overeenkomt met de vierwielaangedreven nieuwkomer. De Natural Power staat eveneens 3,5 cm hoger van de grond en deelt de ophanging en het chassis van de 4×4 om zo twee gastanks (één in de lengte van de auto en een dwars geplaatste tussen de achterwielen) te kunnen herbergen zonder elders ruimte in te moeten leveren. Je kunt de Fiat Panda 0.9 Natural Power straks optioneel ook krijgen met een Offroad look, zodat hij nauwelijks meer te onderscheiden is van de 4×4/4×2.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.