Fiat werkt door aan Tipo facelift

Hoera! Fiat werkt in deze moeizame tijden van pandemie en lockdown’s achter de schermen door aan haar nieuwe projecten, zoals de facelift van de Tipo. Bij tests zijn weinig mensen betrokken, dus kan het redelijk verantwoord plaatsvinden. En we zeggen driewerf hoera, want we zien dat de Tipo een nieuw gezicht krijgt met nieuwe generatie LED’s en bovenal, het sprekende nieuwe FIAT-logo, dat dus na de volledig elektrische 500, ook op de laatste generatie Tipo serie 2 geïntroduceerd zal worden. Als je het ons vraagt brengt dit een heel frisse en meer krachtige identiteit met zich mee. Dit hebben we eigenlijk te danken aan Fiat’s designers uit Brazilië, die in 2014 al dit letterlogo achterop de concept ‘FCC4’ verwerkten. Na de Tipo is mogelijk de Panda aan de beurt om deze identiteit over te nemen. Tegelijkertijd krijgen de 500L en X mogelijk het 500-logo op de voorzijde geplakt.

Om de Tipo eind dit jaar met meer impact aan de wereld te presenteren, maakt Fiat ook en Cross variant (hierboven te zien) van de redelijk bescheiden hatchback. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we Cross-versies van conventionele hatcback’s en sedans, eigenlijk altijd een beetje geforceerd vinden overkomen. Meer plastic wordt toegevoegd op plekken waar je het eigenlijk niet wilt hebben en de verhoogde carrosserie brengt alles optisch uit balans. Bovendien zou dat laatste enkel op Afrikaanse wegen nog nuttig zijn. Op een stationwagon is het misschien beter te behappen (Volvo doet dit al jaren), maar Fiat gaat juist voor de hatchback als het om de Tipo Cross gaat. Als dat maar goed uitpakt… Op de Panda of een 500L komt een dergelijke aanpassing wel natuurlijker en evenwichtiger over.

In ieder geval vinden we het front van de Tipo facelift, uiterst geslaagd en krachtig overkomen. Mede dankzij de schuine LED’s boven de koplampen. De Fiat uit Turkije komt eind dit jaar onze kant op en zal met zuinige Firefly motoren beschikbaar zijn en milde hybride techniek. Het management uit Turijn heeft reeds door laten schemeren dat het rationele gamma (waar de Tipo deel van uitmaakt) in de nabije toekomst vanaf het B-segment volledig vernieuwd zal worden. Het concept Centoventi vormt daarvoor de basis. Dat wil dus zeggen dat de Tipo geen directe opvolger krijgt met dezelfde kenmerken en naamgeving. De facelift vormt dus een slotstuk.

5 gedachten over “Fiat werkt door aan Tipo facelift

 • 6 april 2020 om 14:01
  Permalink

  Ben heel benieuwd naar de SW met Mild-Hybrid. Kan zomaar de opvolger van mijn huidige Fipo SW met diesel worden.

  Beantwoorden
 • 8 april 2020 om 14:07
  Permalink

  Hele goede herinneringen aan een vakantie in Griekenland met een gehuurde Tipo. Firefly-motoren (mild-hybrid?!) gaan helpen verbruik en belasting te beperken en hopelijk de verkopen toch nog wat aan te jagen. Alle beetjes helpen…

  Beantwoorden
 • 8 april 2020 om 14:16
  Permalink

  Overigens vind ik het oude, rode FIAT-logo nog steeds heel mooi, dus jammer als dat gaat, maar moet eerlijk zeggen dat de nieuwe neus helemaal niet tegenvalt.

  En wat betreft de Cross-versie: als ik het goed zie, is op de eerste foto al wat extra plastic om de wielkasten te zien, in kleur gespoten, plus natuurlijk plastic in “alu-look” onder de grille. Ook allemaal niet verkeerd, zo lijkt het… Zou dat wel eens bij een andere kleur willen zien, donkerblauw bijvoorbeeld of Visconti-groen 🙂

  Beantwoorden
 • 13 april 2020 om 09:37
  Permalink

  Hij is misschien duur voor de Nederlandse markt door de huidige CO2 uitstoot. Maar met de nieuwe motoren kan deze auto heel interessant zijn voor de Nederlandse markt daarbij is hij bijzonder ruim voor zijn klasse meer D-segment dan C-segment. Ik ben zelf 2 meter lang kon ruim zitten in de Tipo zeker achterin. Daarbij is dit Top product uit Turkije zeer goed gemaakt en ZEER betrouwbaar!!. Dus leaserijder denk daar nou eens over na als je weer die half bakken Golf 8 aan het uitzoeken bent waarom eigenlijk ?? de nieuwe ziet er niet uit lelijk weet ik is smaak! Maar nu blijkt dat de bouw kwaliteit zo slecht is dat VW vliegvelden vol heeft staan met ID3 en Golf 8 modellen. Dan moet je toch bij jezelf gaan nadenken die FIAT Tipo is dan zo gek nog niet zeker de SW is een ruimte wonder!

  Prijs kwaliteit van deze auto is gewoon heel erg goed, als de FIAT IDEA bij ons aan vervanging toe is dan komt er een Tipo of een Lancia Delta laatste serie!

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden
 • 20 april 2020 om 13:07
  Permalink

  Er is niets mis met de Tipo, alleen moeten er moderne motoren in om hier in NL succesvol te zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.