Fiat wil voor 70% eigenaar worden van Chrysler

Fiat Chrysler

Het gerucht schijnt al een tijdje de ronde te doen maar vanaf vandaag is het officieel. Fiat wil zich zoveel mogelijk versmelten met Chrysler om zich van een zekere toekomst te garanderen en wil volgend jaar al haar aandeel van 51% naar 70% vergroten. Dit getal komt naar voren in een documentatie dat Chrysler naar de Securities and Exchange Commission (SEC) stuurde, een instantie dat de Amerikaanse beurs bewaakt. Daarin staat dat vanaf de terugbetaling aan de Amerikaanse overheid eind deze maand, dit de volgende stap is binnen een periode van 12 maanden. Op 24 mei aanstaande gaat Fiat’s aandeel in Chrysler van 30% naar 46%. De Amerikaanse schatkist bezit momenteel 8,6% in Chrysler, waarvan Fiat nog eens 5% kan overnemen dit jaar, dankzij de introductie van een extra zuinige auto. Vervolgens heeft Fiat de optie om nog eens 8% over te nemen van een fonds (zorg voor gepensioneerden) van het UAW (Amerikaanse bond voor autoindustrie), dat mogelijk is vanaf juli 2012 tot december 2016. Fiat herinnert het SEC er ook aan dat de firma uit Turijn het recht heeft om zelf het Chrysler management te benoemen en dat het maar één Italiaanse meerderheidsstem nodig heeft bij een besluit tot verkoop of overdracht van activa, investeringen en uitgaven van meer dan 250 miljoen dollar.

 

4 gedachten over “Fiat wil voor 70% eigenaar worden van Chrysler

 • 11 mei 2011 om 08:01
  Permalink

  Geen wonder dat wij europeanen zo weinig nieuwe modellen krijgen. Weten we ineens waar het geld naartoe is.

  Beantwoorden
 • 11 mei 2011 om 21:57
  Permalink

  Chrysler weer op volle sterkte Fiat Lancia en Alfa Romeo naar de knoppen wegen gebrek aan aanbod en daar door klanten verlies. Ze zijn al veel klanten verloren en dit gaan er nog meer worden met z’n beperkt aanbod. Probeer ze maar eens terug te krijgen.

  Beantwoorden
 • 12 mei 2011 om 12:02
  Permalink

  45, plus max 5 van de 8,6 van de overheid = 51, plus 8 van UAW = 59% de ret moet dus vanuit de particuliere investeerders komen. Waarom naar 70% als 51% je al een meerderheid van stemmen oplevert en je dan ferrari en alfa kan behouden en daar je geld in kan investeren…

  Beantwoorden
 • 12 mei 2011 om 12:21
  Permalink

  Fantastich nieuws!! 😀 Zolang ze Chrysler maar niet volledig verstoten want het zal dankzij de modellen en technologie van Chrysler zijn dat Fiat een ware Come Back kan maken!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.