Gamma Alfa Romeo Tonale uitgebreid, inclusief diesel

Een vertrouwde nieuwkomer.

De Alfa Romeo Tonale is een lang, ja zeer lang verwacht model. Zo lang dat de testexemplaren op de weg in Italië al bijna (bij wijze van spreken) tot het gewone straatbeeld behoren. Het wachten levert inmiddels zelfs een redelijk compleet beeld op van het toekomstige gamma. Een mooi en compleet gamma als we de door diverse bronnen verzamelde informatie moeten geloven. Er is zelfs nog ruimte voor een diesel, dus het einde van de huidige autowereld is nog lang geen feit.

De afmetingen.

Allereerst de maatvoering van deze C-segment SUV met premium karakter. De Alfa Tonale is van het formaatje Jeep Compass. Men zegt dat de auto 4,528 m lang is, 1,835 m breed, 1,6 m hoog en een wielbasis heeft van 2,64 m.

Uitvoeringen.

Op een van de honderden spionagefoto’s die van dit model uit Pomigliano d’Arco zijn genomen, zijn ook de diverse uitvoeringen waargenomen op etiketten van het testmodel. Zo zijn er de basisuitvoeringen “Super”, “Sprint”, “Ti” en “Veloce”. Bij de introductie aankomend voorjaar zal er tevens gestart worden met een “Speciale”. Een extra complete launch edition voor de eerste orders.

Motorisch.

Dat de Tonale een strategisch belangrijke auto is voor Alfa Romeo, blijkt ook uit het feit dat motorisch al vanaf de lancering het lijstje behoorlijk uitgebreid zal zijn. Op benzine zijn er de viercilinder 1.3 Firefly met 130 of160 pk. Deze laatste zal tevens een milde hybride zijn. Maar bovenin zal er ook de nieuwe viercilinder 1.5 Firefly van 190 of 215 pk beschikbaar worden (deze motor debuteert ook op de Fiat 500X). De topmodellen worden beschikbaar als gestekkerde hybride van respectievelijk 190 en 240 pk. Volgens de meest recente informatie zal er ook een 1.6 MultiJet in de showroom staan met 130 pk. Uiteraard zal ook ene volledig elektrische variant op de markt verschijnen.

4 gedachten over “Gamma Alfa Romeo Tonale uitgebreid, inclusief diesel

 • 21 december 2021 om 14:59
  Permalink

  De foto van het interieur is niet van een Tonale prototype maar van een Dodge Hornet. Je kunt dit onder meer herkennen aan het blad papier op dashbord. Als je een hogere resolutie van deze foto hebt kun je inzoomen en zie je duidelijk het woord HORNET.

  Beantwoorden
 • 21 december 2021 om 21:46
  Permalink

  Scherp Joris! bedankt. Ik laat ‘m wel staan aangezien ze niet of nauwelijks zullen verschillen.

  Beantwoorden
 • 24 december 2021 om 02:05
  Permalink

  Ach ja, 5 motorvarianten en daarbinnen nog minimaal 2 configuraties. Alles moet gehomologeerd worden. Kosten, kosten en nog eens kosten. NB Bijvoorbeeld Volvo heeft veel minder varianten en Tesla maar 1, om enkele soortgenoten te noemen. En dan nog een diesel willen introduceren… Dit gaat weer niet goed bij Alfa. Focus in je voertuigstrategie is de sleutel naar succes: kostenreductie vanwege de relatief lage aantallen, optimale inzet van je middelen (m.n. testen, ontwikkelen) en het benadrukken van het hart van Alfa: sportiviteit en Italiaanse flair. Zo blijft er niets over. En is kans groot en geheel onnodig op: over en uit.

  Beantwoorden
 • 9 januari 2022 om 19:23
  Permalink

  Hoeveel versies zijn er van Volvo XC40 , T2,T3,T4,T5 , hybride , plug in , full elektrisch??

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.