Geruchten: einde Chrysler, Fiat weer weg uit VS en alliantie

Het langverwachte plan dat morgen gepresenteerd zal worden, zorgde vandaag voor veel beursgerelateerde geruchten en een daaraan gekoppelde stijgende koers voor FCA. Belangrijk is bijvoorbeeld het terugkerende signaal van analisten die de aankondiging van een belangrijk partnerschap verwachten, tussen FCA en een tweede partij. Het kan gewoon om een bestaande partner gaan voor de productie van auto’s die autonoom kunnen rijden zoals Waymo (Google), of zelfs om volledig nieuwe strategische alliantie voor de productie van personenauto’s in goedkopere segmenten. Wat Waymo betreft is al bekend geworden dat de samenwerking verder zal worden uitgebreid. Waymo loopt voorop in de ontwikkeling van deze nog jonge techniek.

Andere opvallende geruchten die doorklinken, is een mogelijke aankondiging van het einde van het merk Chrysler (en wellicht ook van Lancia en Dodge). Uiteraard hopen we dat het om pure speculatie gaat. De kersverse order van 62.000 Chrysler MPV’s door Waymo, spreken zo’n aankondiging voorlopig in elk geval tegen. Ook een volledig vertrek van Fiat uit Amerika lijkt ons wat voorbarig. Fiat zal de komende jaren namelijk veel investeren in een nieuwe generatie 500, inclusief een elektrische versie, en het lijkt ons niet waarschijnlijk dat Fiat de VS en Californië in het bijzonder, volledig links zal laten liggen voortaan. De 500 is immers een internationaal icoon. Bovendien is de daar nog maar kort geleden gelanceerde Fiat 124 daarvoor nog te vers.

Uiteraard zijn Jeep, Maserati en Alfa Romeo de belangrijkste onderwerpen op de agenda voor morgen en de komende vier productiejaren.

Een gedachte over “Geruchten: einde Chrysler, Fiat weer weg uit VS en alliantie

  • 1 juni 2018 om 19:57
    Permalink

    Ik zou er niet zo zeker van zijn dat Fiat in de VS zal blijven. FCA doet graag een poging, en als het dan niet lukt haken ze gelijk af. Ben bang dat het met Fiat en z’n Amerikaanse avontuur niet anders zal zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.