Il Giro del Centenario: Arese

Dag 5 van onze Centenario reis; Arese, Italië

Na een voorspoedige reis richting de betere kant van de Alpen komen we aan op heilig grondgebied. Nog nooit hebben we tussen zoveel Alfa Romeo’s richting Italië gereden en eenmaal aangekomen nam het alleen maar toe. Het is net zo’n droom die je wel eens droomt, alleen nu is het dan toch eindelijk eens werkelijkheid geworden.

Het eerste wat je eenmaal ter plaatse voelt en merkt is de manier waarop Alfa Romeo beleeft wordt door allerlei nationaliteiten. Hoe divers en gespleten het rijke merk soms ook is, en dus de opvattingen, Alfa Romeo roept over het algemeen bij iedereen exacte dezelfde intense unieke automobiel beleving op. Die beleving wordt nóg intenser op het moment dat je de Milanese gastheren en vrouwen spreekt over HUN Alfa Romeo. Ineens begrijp je maar al te goed waarom het hier recentelijk toch veel pijn heeft gedaan, dat Arese nu klinisch dood is en alle activiteiten rond het merk zijn overgeheveld naar Turijn…de stad van Fiat en Lancia. Die stad van massaproductie en hard werken zonder die extra flair, die hier al sinds 1910 beleeft wordt in Milaan. Maar het mes snijdt van twee kanten.. Want wat rijden de Milanesen van vandaag toch ontzettende veel Duitse dooddoeners. Het edele merk vertrouwt men bijna alleen nog toe aan de arm der wet.

En dan is er het moment dat je die frisse Giulietta’s en MiTo’s ziet staan bij het voormalige hoofdkantoor. Je laat je dan toch weer verblinden door hoop. Zou het dan allemaal goed komen? Is dit een nieuw begin? Ach wat is een nieuw begin? Het lijkt immers wel dat de hele geschiedenis van de automobiel met hoogtepunten en al, in slechts een paar decennia is geschreven. Die gedachte domineert vooral als je ze gewoon zo ziet rijden tijdens dit Centenario; Een oogverblindende 8C 2300. Vier 1750 modellen van voor de oorlog die we op de snelweg tegen kwamen. Op een rij! GTA’s uit de jaren ’60 draaien de straat in alsof ze elke dag die route rijden voor woon-werk verkeer… Leven we nu dan op een verarmde planeet met alleen maar mooie herinneringen als het gaat om dit soort ambachtelijke techniek…? Gelukkig, daar horen we die herkenbare brom van een prachtige 8C Competizione. Het blijft verbazingwekkend. De wonderen zijn de wereld dus nog niet uit.

Het indrukwekkende aspect van 100 jaar Alfa Romeo beleven we vooral op de weg naar de heilige huisjes. Normaal gesproken staat he mooiste op een Alfa evenement binnen de poorten, maar deze week niet. Pure verleiding in de vorm van een 6C 2500 SS Corsa Spider maakte ons echt stil van ontzag. Helemaal als er verderop een 6C 2500 Touring aan komt rijden. En wat stijlvol kan een Alfa Romeo coupé toch zijn als je de zeldzame 2000 Vignale ziet ziet uit 1959. Wat een belevenis! Maar ook de charme van recentere modellen kan je toch echt met de mond open doen staan. Helemaal als je SZ’s samen ziet voortschrijden met een imponerende 75 Evoluzione. Een auto die je meestal alleen van de plaatjes kent.

Het industriële, vandaag de dag extra grauwe complex van Arese, kwam dankzij deze toestroom gelukkig even weer tot leven.

[nggallery id=369]

2 gedachten over “Il Giro del Centenario: Arese

 • 25 juni 2010 om 14:55
  Permalink

  Zo te zien weet Arese niet wat het overkomt.

  Als je normaliter naar het museo ging voor een bezoek was de parking helemaal leeg de afgelopen jaren en liep je helemaal in je eentje of in jouw gezelschap door het museum.

  Vreemde foto’s dus met die meute auto’s en mensen die een feestje komen vieren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.