In Michigan staat een hele goede motorenfabriek

Multiair gema

De voormalige joint venture motoren fabriek van Chrysler in het dorpje Dundee (Michigan) is te mooi om waar te zijn.

De fabriek heeft een indrukwekkende CV en was tot vlak voor de crisis actief als de ‘GEMA’ fabriek van Chrysler. De Global Engine Manufactureing Alliance is een hypermoderne faciliteit, dat nog niet zo lang geleden in de prijzen viel vanwege de kwaliteit van bouwen (“Shingo Award for Excellence in Lean Manufacturing”). Onlangs werd het fabriekscomplex nog uitgebreid met een tweede fabriek. Chrysler LLC bouwde daar bijvoorbeeld motoren in opdracht van Hyundai en Mitsubishi ten tijde van de Daimler alleantie. Momenteel ligt deze parel der technische ambacht zo goed als stil, zoals zoveel fabrieken in de VS. Niet ver daar vandaan boven Detroit, ligt bijvoorbeeld de Chrysler fabriek te Sterling Heights. Gesloten hekken stellen straks al een jaar deze onderneming en haar werknemers flink op de proef. Voorlopig kan FGA-Crysler nog niets doen voor deze fabriek. Van de twee complexen in Dundee draait alleen één fabriek nog voor de productie van 1.8 en 2.4 Chrysler motoren dankzij de inzet van 207 werknemers.  

FGA zal in Dundee een cruciaal project in gang zetten, voor de bouw van MultiAir motoren. Als eerste zal dat de 1.4 zijn. Dit plan is een van de belangrijkste onderdelen voor de wederopstanding van Chrysler, en de versterking van Fiat Group Automobiles. Een plan waar een bekende lelijke oude republikein overigens weinig heil in ziet. Sarah Palins oude vriendje McCain, is samen met deze haaibaai uit Alaska aan een nieuwe ‘bash Obama’ campagne begonnen. McCain zei daarom deze week dat de steun die aan Chrysler is verleend volkomen onterecht zou zijn, aangezien dit bedrijf het volgens hem niet zal redden. McCain zal wel een Ford of een Chevy rijden… Het is immers GM en niet Chrysler, dat juist ondanks een recente meevaller momenteel toch enkel uitzicht zal hebben op flinke rode cijfers. Nu en in de toekomst.

Maar dat terzijde… Een van de modernste motoren fabrieken in de VS staat namelijk op het punt weer in werking te worden gesteld. Er zijn vanwege de modernste uitrustingen ook nauwelijks kostbare wijzigingen nodig om dit gedaan te krijgen. Over een tijdje zullen in Dundee (Michigan) al de eerste motoren met FPT logo van de band gaan rollen. Eerst kwam de Mexicaanse fabriek in Saltillo nog ter sprake, maar daar dat plan zal geen doorgang vinden. Volgens een woordvoerder van Chrysler moet er nog wel het een en ander geregeld worden voordat de machines weer aan zullen staan in Dundee. Samen met de lokale autoriteiten zal er alles aan gedaan worden om dit plan succesvol in werking te zetten . In dat plan staat ondermeer dat de 155 werknemers in de nu nog stil liggende fabriek weer aan de slag kunnen gaan, voor de productie van de uiteindelijk 250.000 1.4 Multiair motoren per jaar. Na een investering van 179 miljoen dollar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.