Marchionne waarschuwt voor opkomende Chinese autoindustrie

Fiat China

In deze periode van totale crisissfeer in Europa, maar ook in Amerika, greep Sergio Marchionne de kans om nogmaals naar het ‘gele gevaar’ te wijzen; China. Hij deed dat vorige week tijdens een seminar over de autoindustrie in Traverse City, Michigan. De visionair zei dat als iemand denkt dat dit wel mee zal vallen, dat hij of zij flink van de koude kermis thuis zal komen uiteindelijk; “De Chinese autoindustrie groeit als kool en is in het bezit van nieuwste technologieën. We kunnen ons dus niet permitteren om daar niet op te zijn voorbereid, door te denken dat we het allemaal goed geregeld hebben. Daarom moet onze industrie steeds concurrerender worden.”

Inmiddels kloppen de eerste Chinezen al aan in Brazilië, waar Fiat al negen jaar de grootste producent is. Chery importeert daar al de eerste auto’s sinds vorig jaar en heeft aangekondigd een fabriek te willen bouwen voor 280 miljoen euro. Ook de fabrikant Jianghuai heeft inmiddels een soortgelijk plan klaar liggen en wil daar 100.000 auto’s per jaar gaan bouwen vanaf 2014. Marchionne’s commentaar op die cijfers; “Al zou China maar 10% van wat ze vandaag produceren daar naartoe verplaatsen, dan zouden wij als locale producent al een groot risico lopen.”

Op de beurs verliezen ook Fiat SpA en Fiat Industrial momenteel flink, dankzij een op hol geslagen toestand. Ook in de VS zal het in de toekomst alles behalve enkel rozengeur en maneschijn zijn, ondanks dat de autoindustrie het daar op het moment goed doet. Daarom zal een crisismanager als Sergio Marchionne nu al veel meer met een nieuw uitdaging bezig zijn dan in Detroit op z’n lauweren te rusten. De volgende uitdaging komt in de vorm van een Chinese joint-venture met Guangzhou Motors (400 miljoen euro, 140.000 auto’s per jaar) dat dit jaar nog vorm zal krijgen en uiteraard Fiat’s doel in Rusland (200.000 auto’s per jaar)dit eveneens dit jaar nog vorm zal krijgen.

Een gedachte over “Marchionne waarschuwt voor opkomende Chinese autoindustrie

  • 16 augustus 2011 om 11:35
    Permalink

    Marchionne had met zijn ‘vooruitziende blik’ beter kunnen zorgen dat Fiat (en Alfa) eerder en overtuigender aanwezig was geweest op de Chinese markt, in plaats van nu te roepen wat ‘de gevaren’ zijn van grote spelers uit China in andere markten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.