Home » FCA , Overige

Marchionne’s uitspraken zelfs postuum nog viral

13 augustus 2018 11:52 5 reacties

Marchionne werd vorige week, ondanks zijn dood een week eerder, op internet nog heel vaak bekeken vanwege een uitspraak. Alsof hij er nog gewoon is. Het betrof een van zijn lezingen die hij altijd deed op een universiteitsfaculteit (Bocconi, Milaan 2013). In Nederland hebben we het weleens over spruitjeslucht of poldermentaliteit, in Italië spreekt men in dat kader dikwijls over de Italiaanse provinciale mentaliteit. Een mentaliteit die gepaard gaat met een enorme tunnelvisie en gebrek aan mondiaal besef. Marchionne verbaasde zich hier dikwijls over. Vooral toen hij in de beginjaren dat hij aan het roer stond bij Fiat, veelvuldig sprak over de stap naar het creëren van een gezonde multinational. De reactie in de media bleef keer op keer dezelfde; ‘Marchionne wil Fiat weghalen uit Italië.’

Net zo verbaasd was Marchionne ook over wat hij in 2004 aantrof tijdens zijn eerste zomer op Lingotto. Een leeg gigantisch complex gedurende de hele maand augustus. Fiat maakte op dat moment 5 miljoen euro verlies per dag. Hij vroeg dan; “Waar is iedereen?” Waarop iemand antwoordde; “Op vakantie“. Waarop Marchionne weer zei; “Op vakantie waarvan?“.

Marchionne’s boodschap aan de jongere generatie Italianen was dan ook steevast; “De wereld is niet geïnteresseerd in het feit dat we mooi zijn, mooi weer hebben, dat we dat we goed kunnen zingen. Amerikanen zeggen altijd dat ze van Italië houden, maar als ik ze vraag of ze er dan ook in willen investeren zeggen ze altijd nee.” Marchionne vertelde ook nog over zijn slechte ervaringen tijdens het overleg met Opel in 2009, waarbij de Italianen na een paar complimenten over het mooie land vooral werden uitgemaakt voor incompetente en onbetrouwbare mensen. Marchionne koppelt deze gegevens aan zijn oproep om deze vooroordelen vooral te ontkrachten door daadkracht te tonen en vooral door je niet minderwaardig te voelen.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

5 reacties »

 • Bertil schrijft:

  Niet verwonderlijk. Ik heb Marchionne in april dit jaar nog de hand mogen schudden en er komen niet veel CEO’s bij mij op die zo’n indruk achterlaten….Geen eenvoudige job voor de getalenteerde Mike Manley…..

 • henk schrijft:

  @Bertil
  Gelukkig heeft CEO Mike Manley in topman CFO Richard Palmer een bijzonder sterke partner om het schip te sturen. Het is in de communicatie van FCA nu al op te merken dat de rol van Richard Palmer (nogal bescheiden naast Marchionne) nu sterker wordt om de balans terug te brengen.

  Het kon wel eens een heel sterk duo worden dat FCA gaat leiden. En alle succesvolle ondernemingen hebben naast een sterke CEO een sterke CFO.

 • Hilbert schrijft:

  We wachten af

 • Hilbert schrijft:

  Het zou beter zijn als FCA niet bemoeit met beleid van onderlinge samenwerking tussen verschillende fabrikanten maar gewoon zorgen dat ieder fabrikant zich houdt aan budget..

 • Hilbert schrijft:

  Dus hij zegt Agnelli heeft na de oorlog een puinhoop van gemaakt.

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

FCA , Overige

Lees meer over

, ,

Volg ons

Advertenties