Maserati nog Italiaanser met Grecale en Folgore

Maserati probeert het opnieuw.

Zoals al in de maanden die vooraf gingen aan de presentatie van de MC20 bleek, is Maserati begonnen aan een nieuwe comeback. De doelstelling is niet nieuw. Tijdens de presentatie eergisteren spraken de managers van FCA over een belangrijke rol voor het merk uit Modena en een jaarlijkse verkoop van circa 75.000 eenheden. Exact het voornemen dat men had onder Sergio Marchionne, zo’n 7 jaar geleden… As is verbrande turf en de toekomst ligt wijder open voor Maserati dan ooit, dankzij de fusie van volgend jaar met PSA onder de naam Stellantis. Over Alfa Romeo wordt intussen met geen woord gerept voorlopig.

Uiglekte afbeelding van de Grecale als mock-up (kleimodel) met defnitieve vormgeving. Gebruikt tijdens de spectaculaire presentatie van de MC20 op 9 september 2020.

Italiaanser dan ooit.

In deze comeback moet het Italiaanse DNA nog nadrukkelijker naar voren geschoven worden. Daarom maakte FCA gisteren alvast wat namen bekend. De D-segment SUV uit Cassino (met, zoals je hierboven goed kunt zien, verticale koplampen waar Porsche niet blij mee zal zijn) gaat ‘Grecale’ heten, wat een koel Mediterraans windje is onder het Italiaanse schiereiland door. In andere talen wordt deze wind meestal ‘Gregale’ genoemd. Vroeger koos Maserati nog voor allerlei soorten briesjes van Khamsin tot Bora, maar het lijkt erop dat het allemaal een stukje Italiaanser mag… Zolang de voorraad strekt.

Italiaans voor gevorderden.

Grecale (uit te spreken als Gree – (met de ‘Gh’ van Ghia) Kaa – Lee gaat misschien nog wel voor ons Hollanders, maar Maserati’s toekomstige elektrificatie-programma is iets lastiger te prononceren. Dat zal namelijk ‘Folgore’ gaan heten, ook een natuurelement, wat Italiaans is voor een elektrische ontlading dat op de grond terecht komt (bliksemschicht). Voor de geschiedenis liefhebbers; Zo heette ook de befaamde (185ste) parachutistendivisie van het Italiaanse leger in de tweede wereldoorlog, die onder andere de nodige heldhaftige manoeuvres hebben uitgehaald in Noord-Afrika tegen de Britten. Folgore spreek je uit met de klemtoon op Fol-; Fól – Go (zoals in het engels) – Ree. Zo… weten jullie dat ook weer. Nu hopen dat het plan van Maserati ook daadwerkelijk vorm zal krijgen. De MC20 zal overigens binnen niet al te lange tijd ook als Spider en volledig elektrische sportwagen het levenslicht zien.

2 gedachten over “Maserati nog Italiaanser met Grecale en Folgore

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.