Minister Scajola nodigt Chinezen uit voor een kopje thee

Scajola Chery 

En dat terwijl ondanks de trip van Marco Polo eeuwen terug, de Italianen niet zoveel thee drinken. Ook Chinese restaurants zijn nog altijd niet zo’n succes in Italië, dat het liever bij de eigen rijke cultuur houdt.

Sterker nog Mussolini sprak ooit van het ‘Gele gevaar’ dat ver buiten de deur moest worden gehouden. Minister Scajola is echter een moderne politicus en bepaald niet bang. Door hem is er misschien nu sprake van een trendbreuk en kan Italië economisch vooruit worden geholpen. Misschien moet de Siciliaanse economie bijvoorbeeld daarom maar een ‘Chinese boost’ gaan krijgen. Termini Imerese ligt aan het infuus en andere plaats vervangende middelen zijn nu niet voorhanden. Terwijl de fabriek nog altijd van FGA is doet de minister nu alvast zelfs de deur op een kier voor eventuele nieuwe investeerders. Scajola is de hoop in bange dagen voor de werknemers in Termini Imerese.

Het is nu de Chinese copy-cat fabrikant Chery dat wel interesse zegt te hebben in een productieplaats op het Italiaanse eiland. De makers van de QQ kopiëerden met succes de formule van Giugiaro’s Matiz. Hetzelfde geintje wat het eveneens Chinese GreatWall flikte met de Panda. Maar de link naar de Italiaanse autobouwer DR is hiermee natuurlijk snel gemaakt, dus betreft het waarschijnlijk niet zomaar een invasie op het schiereiland van een Chinese fabrikant. Het bedrijf van meneer DiRisio bouwt sinds 2006 onder licentie reeds enkele modellen van Chery in de provincie Isernia tussen Rome en Napels. Zou DR daar een nieuwe fabriek aan toe kunnen voegen binnenkort? Misschien wel. En dat is een positief bericht in magere economische tijden. Wij verwachten overigens dat FGA niet vies zal zijn van een dergelijk aanbod. Iedereen zou hier namelijk blij van kunnen worden. FGA en de locale en nationale economie. Een win-win en Yin-yang situatie dus.  

Scajola ligt met zijn mogelijke plannen zelfs op een lijn met Marchionne. De autoproductie in Italië moet omhoog en FGA geeft aan dat niet alleen te kunnen en te willen doen. Scajola zou ook op pad zijn in India. Dus wie weet kunnen we behalve ‘Chery tomaatjes’ uit Sicilië binnenkort ook Tata Nanootjes verwachten uit Napels. En FGA? Dat kan dan in alle sereniteit verder bouwen aan vernieuwde fabrieken boven Rome.

Een gedachte over “Minister Scajola nodigt Chinezen uit voor een kopje thee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.