Home » FCA

Neem ook eens een kijkje bij Fiat in Melfi

27 april 2015 9:50 Geen reacties

melfi tour

Fiat en Google Maps Business View toonden een tijdje geleden reeds een voorproefje met een virtuele rondleiding in Mirafiori en komen nu met het echte werk in de vorm van een uitgebreide rondleiding in de fabriek van Melfi. Een zeer goed uitgevoerde weergave van Fiat’s meest actieve Italiaanse productielocatie in al z’n facetten. Zeer inspirerend voor wie (zoals wij) de Italiaanse auto-industrie een warm hart toedraagt. Wandel via de bovenstaande link eens door de mooie, lichte en schone productiehallen en bekijk links en rechts de kraamkamer waar de Fiat 500X en de Jeep Renegade tot stand worden gebracht.

melfi tour2

Melfi is een van de modernste fabrieken van dit moment qua productiewijze en denkt dit jaar nog het gouden certificaat van het WCM principe te behalen. Het heeft drie dagen gekost om dit geheel in beeld te brengen zoals we dat gewend zijn van Google, dat normaal gesproken met auto’s bij jou door de straten rijdt om de omgeving waarin we leven volledig in beeld te brengen. Maar liefst 3924 foto’s zijn er genomen. Zo’n 327 panoramische foto’s die elk uit 12 afbeeldingen bestaan in hoge resolutie. Het is hierdoor een understatement als je stelt dat je een goede indruk krijgt van deze werkomgeving waarin normaal gesproken 8000 werknemers rondlopen en 860 robots actief zijn. Zo’n 4000 man houdt zich aan het eind van de rit bezig met de samenstelling en afwerking van de auto’s die in de fase ervoor qua basis zijn gevormd uit plaatmateriaal en vervolgens van de nodige laklagen zijn voorzien. Het samenstellen van een 500X krijgt vervolgens vorm dankzij de montage van meer dan 5000 componenten. Dagelijks wordt de Fiat 500X circa 500 maal gefabriceerd op 4 verschillende versie van het platform, in 12 verschillende tinten, 5 verschillende versies qua interieur, 8 verschillende motoren en 188 opties.
melfi tour3

De fabriek beslaat 1,9 miljoen vierkante meter aan oppervlakte en is door architect Marco Visconti ontworpen. Hij is gebouwd tussen 1991 en 1993 binnen de grenzen van het gehucht San Nicola di Melfi, 18 kilometer van Melfi. De productie is gestart in 1993 en in totaal zijn er tot op heden bijna 6 miljoen voertuigen geproduceerd, waaronder de Fiat Punto (1994), Lancia Ypsilon (1995 en 2003), Grande Punto (2005) en Punto Evo (2009). Momenteel worden hier de Fiat 500X, Jeep Renegade en Fiat Punto geproduceerd. De fabriek in Basilicata is hét symbool voor Fiat’s wederopstanding van nationaal formaat. Het is niet voor niets dat Fiat in haar eerste commercial voor de Italiaanse markt (31 december) het accent legde op het nieuwe tijdperk dat voor een heel land aanbreekt. Men koos voor de muzikale begeleiding van het beeldmateriaal dan ook voor het nummer “L’anno che verrà” van Lucio Dalla (zie onderaan). “Het jaar dat komen zal”. Het jaar 2015 dat door Marchionne al is bestempeld als het grote keerpunt. De verkoopcijfers werken alvast mee want ook in maart deed FCA het weer beter in Europa (+15,7%) met 97.796 verkochte eenheden.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

FCA

Lees meer over

, ,

Volg ons

Advertenties