Nieuw Lancia-design binnenkort bekend dankzij ‘200’

Lancia design

Voor Lancia-nieuws moeten we vandaag de dag steeds vaker graven in de plannen die Chrysler heeft op de Amerikaanse markt. En zelfs dan weten we niet zeker of het mooie 107 jaar oude Italiaanse merk er uiteindelijk van mee zal profiteren. Na de door Marchionne persoonlijk geïntroduceerde stilte rondom het luxe label uit Chivasso, lijkt niets meer zeker. De vorig jaar met veel bombarie geïntroduceerde samensmelting met Chrysler blijft weliswaar voortbestaan, maar lijkt niet onvoorwaardelijk. Dat laatste heeft alles te maken met de crisis op de Europese markt. Het huidige gamma uit Detroit kan Lancia niet bepaald verder helpen en dus is het merk uit Turijn feitelijk steeds meer een twee-modellen-merk aan het worden, zoals Alfa Romeo dat ook is momenteel. Nu de Musa stopt, blijven enkel Ypsilon en Delta over voor de grotere aantallen in de verkoop en wordt Lancia minstens 10 jaar teruggeworpen in de tijd qua volwaardig gamma.

ralph gilles

Maar er is een klein lichtpuntje aan de horizon, want Chrysler werkt in de VS gestaag aan een volledig nieuw middensegment. Ook het Amerikaanse merk sukkelt op het gebied, waarin Lancia sinds de Lybra geen serieuze stappen meer heeft kunnen ondernemen. Ralph Gilles (foto) heeft als CEO van het merk Chrysler, deze dagen een tipje van de sluier die ‘200’ heet opgelicht. En daarin schuilt wellicht de (toekomstige) identiteit van Lancia. Hij zei namelijk dat Chrysler radicaal het roer om zal gooien qua merkidentiteit en dat het huidige gamma niet bepaald is, waar het merk in de toekomst voor wil staan. De D-segment Chrysler 200 familie van morgen, heeft volgens Gilles wat design betreft, geen verwantschap met wat men gewend is van het merk uit Detroit.

Alles wijst erop dat Centro Stile Lancia wat de vormgeving betreft, het roer heeft mogen overnemen in de VS. Lancia CEO Saad Chehab heeft reeds laten weten dat het ontwerp van de nieuwe 200 zeer goed oogt. Ook Marchionne heeft al woorden van dergelijke strekking uitgesproken in de Amerikaanse media. Technisch is Chrysler heel hard toe aan een opvolger van de huidige 200 en Lancia kan ook erg goed een nieuwe sedan gebruiken. Deze zal Flavia heten waarschijnlijk en volgend jaar al in de showroom kunnen staan. Gilles had daarom ook een boodschap aan het adres van Lancisti; “Na het zien van de nieuwe 200, zal het geloof in Lancia terugkeren.” Over een opvolger van de 300 (Thema) zei hij, dat er iets aan zit te komen.

3 gedachten over “Nieuw Lancia-design binnenkort bekend dankzij ‘200’

 • 20 januari 2013 om 09:54
  Permalink

  Het zou dom zijn om Lancia nu al op te geven. Die 200 is net wat Lancia nodig heeft qua grootte nu de Thema te groot is gebleken.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2013 om 15:49
  Permalink

  Alles bij mekaar eigenlijk toch veel positiever dan lange tijd leek. Laten we het simpel houden; met de economische ratio en zonder Chrysler was Lancia allang verleden tijd. Vergeet ook niet dat Saad bepaald geen (traditionele) Amerikaan is maar een zoon van het Middelandse Zee gebied, en dus met veel oog voor stijl.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2013 om 10:02
  Permalink

  Goed nieuws! Ik heb naast Saad ook veel vertrouwen in Ralph Gilles. Deze man heeft voor ’n Amerikaan een erg goed gevoel voor style & design.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.