Opvolger Lybra eerste nieuwe wapenfeit van Lancia?

Eigenlijk schreven we dit precies twee jaar geleden al, maar het lijkt erop dat Chrysler nog steeds als eerste een totaal nieuwe D-segment sedan wil introduceren, in de reeks nieuwe modellen die tussen 2014 en 2016 zullen debuteren. Fiat zou aan een meer internationale allure werken voor het luxemerk uit Detroit, dat op ons continent de eervolle vlag van Lancia zal dragen. Een meer internationaal Chrysler, wil ook zeggen dat het merk een meer Europees karakter zal krijgen met modellen die dus minder Amerikaans op ons zullen overkomen. De vervanging van de huidige modellen kent dus behoorlijk afwijkende opvolgers.

De Amerikaanse site van Automotive News meldt dat dit het programma zal zijn; In 2014 zal de 300 een evolutie doormaken en zowel qua interieur en exterieur aanzienlijk veranderen. Een nieuwe Lancia Thema zit er dus aan te komen. Denk daarbij aan het toepassen van nieuwe ontwikkelingen, die we tevens terug zullen zien op de nieuwe E-segment Maserati die reeds in ontwikkeling is.

De eerste echte revolutie komt in de vorm van een belangrijke nieuwe middensegment sedan op basis van het Compact Wide platform. Een voorwielaangedreven concept dat de draad oppakt bij een idee, dat voor zowel Lancia als Chrysler al enkele jaren geleden noodgedwongen moest worden losgelaten. Chrysler had vlak voor de val van 2008 al plannen rond een dergelijk model en Lancia heeft na het uit productie nemen van de Lybra in 2005 slechts met het idee gespeeld (er werd gesproken over de zogenaamde Lancia Medea). De hoogwaardige sedan krijgt onder andere een nieuw type 8-traps automaat voor voorwielaangedreven voertuigen en wordt voorzien van een breed gamma aan motoren. Een stationwagon voor met name de Europese markt, klinkt nog niet erg waarschijnlijk. Wel is men druk in de weer, om eveneens een tweedeurs variant te bedenken met stalen klapdak als opvolger van de Flavia.

Men zegt dat de Voyager niet langer een grote MPV zal zijn, maar dat er wat Chrysler en Lancia betreft, gewerkt wordt aan een middensegment Crossover. Het gaat om een nieuw aangepast platform dat ook voor nieuwe modellen van Dodge gebruikt zal worden. De Voyager gaat in 2014 uit productie. Dodge zal waarschijnlijk de klassieke MPV-lijn in de VS blijven gebruiken, terwijl Chrysler/Lancia werkt aan een typische Crossover-stijl met hoge daklijn.

Een hatchback als opvolger van de Delta ligt al wel op de tekentafel, maar zal niet eerder dan 2015 op de markt verschijnen. Technisch zal de nieuwe vijfdeurs veel delen met de D-segment sedan. De Chrysler-variant zal de typeaanduiding ‘100’ krijgen, zoals Marchionne persoonlijk al eens heeft gezegd. Volgens de informatie die ons is toegekomen, zal dit model al in 2014 getoond worden aan de pers.

Een gedachte over “Opvolger Lybra eerste nieuwe wapenfeit van Lancia?

  • 5 september 2012 om 00:12
    Permalink

    Beetje off topic maar deze Dodge MPV zal tzt de basis zijn voor een nieuwe Scudo, de reden dat Fiat stopt met de Fransen? Toyota neemt de ruimte op de produktielijn in Sevel Nord in voor een Europese Hiace, en maar weer hopen dat Fiat geen marktaandeel verliest 🙁

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.