Pebble Beach 2014 één groot Ferrari-feestje

pebble1

Ook hele rijke en al wat oudere jongetjes zullen roepen dat een Ferrari de duurste en meest bijzondere auto ter wereld is. Dat blijkt letterlijk het geval te zijn als we zien wat een gemiddelde veiling ieder jaar weer oplevert en welke auto’s telkens in de prijzen vallen op diverse concoursen. De 250 GTO (foto onder) is wat dat eerste betreft allang geen zeldzaamheid meer en leverde opnieuw een recordbedrag op. Dit keer ruim 28,5 miljoen euro voor een exemplaar uit 1962, tijdens een veiling van Bonhams op het Californische evenement. De nieuwe eigenaar blijft anoniem en kocht de negentiende GTO die ooit is gebouwd uit de collectie van Fabrizio Violati. De Italiaanse verzamelaar was overigens nog maar de tweede eigenaar, wat ongetwijfeld aan de hoge opbrengst heeft bijgedragen. De auto heeft na 50 jaar meer dan het duizendvoudige van het in 1965 betaalde bedrag opgeleverd.

pebble3

Heel erg mooi vinden wijzelf vooral de 375 MM Coupé Scaglietti uit 1954 (foto bovenaan en foto onder), die op Pebble Beach met de absolute schoonheidsprijs naar huis mocht. Overigens is deze hoofdprijs niet eentje die meestal voor een Ferrari is weggelegd, om het simpele feit dat sinds 1968 nog maar 1 keer eerder een naoorlogse auto deze oorkonde kreeg. Heel terecht betrof het ook toen een Italiaan, namelijk een Maserati Mistral Coupé, wat iets zegt over de indruk dat het -toen nieuwe- model achterliet op de jury. Het huis uit Maranello pakt nu dus voor het eerst die titel. De vormgeving van deze exclusieve 375 van Scaglietti zegt alles. De typische diep liggende slanke grille en geïntegreerde koplampen, die we bijvoorbeeld ook op creaties van Boano en Nardi Danese uit die tijd terugzien, geven deze exotische GT een uniek karakter. Er zijn er slechts 5 van gemaakt en dit betreffende exemplaar werd ooit door de Italiaanse regisseur Roberto Rossellini besteld.

pebble4

Ook oogverblindend blijft de veel bekendere Ferrari 275 GTB/4 uit 1967 van Steve McQueen (foto onder). Deze werd eveneens geveild op Pebble Beach, namelijk door RM Auctions voor een aardig bedrag van 7,5 miljoen euro. Ferrari Classiche heeft deze auto in 2012 weer volledig in ere hersteld. Een model dat we persoonlijk liever op stal zouden hebben staan dan een GTO wat de vormgeving betreft, maar als het op handelswaarde aankomt uiteraard niet. We gokken erop dat de Ferrari GTO volgend jaar weer over het huidige record heen zal gaan. De 275 GTB/4 in ‘Chianti Rosso’ kleur werd overigens ooit geboren in hazelnootbruin, wat de Amerikaanse acteur niet echt kon bekoren. De Berlinetta werd vervolgens voorzien van dit toch ook wel chique wijnkleurtje.

pebble2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.