Pininfarina B95 kers op Italiaanse taart in Monterey

Pininfarina is back.

Het altijd stijlvolle en innoverende Pininfarina laat zien dat het levensvatbaar is, ook na jaren van grote verliezen. Met de opkomst van de markt voor restomods en one-offs klinkt dat ook niet geheel onlogisch. Rijke kopers snakken naar unieke ontwerpen. Pininfarina heeft dan misschien wel geen rol meer in de auto-industrie, het kan via de niche markt voortleven. Het Indiase Mahindra & Mahindra staat bovendien garant voor het bedrijf uit Cambiano. Zagato en Touring bewijzen hetzelfde. Zelfs Bertone is voorzichtig bezig met een comeback. Een nieuw tijdperk lijkt te zijn aangebroken en de Italiaanse carrosseriebouwers hebben bovendien een rijke geschiedenis en expertise om op voort te bouwen.

De prachtige B95.

Een Barchetta is heel Italiaans en Pininfarina’s benadering van dit concept is dat ook. In Monterey presenteerde Pininfarina de B95. De lijnvoering oogt niet onbekend, al was het vanwege de langdurige samenwerking met Ferrari tot in het recente verleden. De gelijkenis met de door ons vaak geprezen One-off Sergio uit 2013 is sterk, maar je doet Pininfarina te kort als je stelt dat dit alleen een nieuw kleurtje betreft. De B95 is een elektrisch innovatief concept, met een retro sausje en voorzien van totaal nieuwe elementen. Je zou kunnen zeggen dat dit meer de productieversie is van het eerbetoon aan Sergio Pininfarina. Het Pininfarina logo is vernieuwd maar altijd nog even herkenbaar. In het handgemaakte interieur tref je op een badge dat de auto “met liefde in ItaliĆ« is gemaakt”. De B95 is een elektrische open hypercar van 4,4 miljoen euro. Daarmee is de Italiaanse inbreng in Monterey na de presentatie van de MCXtrema eentje die de waarde flinkt opschroeft. En dan hebben we de nieuwe Alfa Romeo 33 Stradale nog niet eens gehad. Deze nieuwe Pininfarina vinden we een hele aangename verrassing. Ook deze is heel exclusief want het is 1 van 10.

Pininfarina’s modeloffensief.

Dat Pininfarina eigendom is van en grote investeerder blijkt alleen al uit het feit dat de Piemontese firma maar liefst 3 modellen mee heeft genomen naar Monterey. Pininfarina heeft het ontwerp van de eerder genoemde Sergio trouwens ook opgepakt voor een gesloten EV sportwagen. Vorige maand presenteerde Pininfarina namelijk ook al de gesloten Battista Edizione Nino Farina (foto onder). Ook die is te zien in Monterey. En tot slot is er ook nog een SUV met behoorlijk originele vormen (foto onderaan). De naam Pura Vision is duidelijk niet afgestemd met die andere firma uit Turijn. Pininfarina is met een dergelijk aanbod weer heel serieus te nemen. Iets wat eigenlijk sinds de presentatie van de stijlvolle Cambiano in 2012 en de Sergio in 2013 niet meer is voorgekomen.

 

Een gedachte over “Pininfarina B95 kers op Italiaanse taart in Monterey

  • 25 augustus 2023 om 15:03
    Permalink

    Dit ziet er goed uit. Ik weet zeker dat de Pura Vision (tjah Lancia was eerst met haar ‘Pura’) op menig tekentafel gaat belanden. Interessante vormen en een goede stap tussen SUV en Cross-over. Vooral niet dikker maken, iets downsizen, iets minder brede banden (dus meer range) en de ‘jewellery’ (details) iets aandikken om te benadrukken dat het Pinin en Italiaans is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.