Protest tegen eventuele verkoop van een stuk Alfa Romeo geschiedenis

Wat nu volgt is een wat vreemd bericht.

Wederom gaat het om de verkoop van Alfa Romeo…althans drie Alfa Romeo modellen uit een roemrijk verleden. De Fiat Group uit Turijn zou de historische exemplaren Alfetta 159, waarmee Juan Manuel Fangio wereldkampioen werd in 1951, plus de P2 en P3 waarmee in 1925 Alberto Ascari, Davide Campari en Tazio Nuvolari wedstrijden reden, willen verkopen. De legendarische Alfa’s staan in het Museo Storico van Arese, waarvan nog niet zo lang geleden bekend is gemaakt dat de lokale overheid garant zal staan voor haar toekomst. De auto’s in het museum zijn nog altijd eigendom van de fabrikant uit Lingotto. Deze probeert nu tot groot protest van enkele politici van de Lega Nord partij (Cesarino Monti en Massimo Garavaglia) een symbolisch bedrag te ontvangen voor drie belangrijke modellen.

Het zou gaan om een bedrag dat ongeveer gelijk staat aan de 11 miljard lire waarvoor Fiat de hele afdeling in Arese kocht, toen het noodlijdende Alfa Romeo haar zelfstandigheid verloor midden jaren ’80. In het bericht op een Italiaanse website (soort NU.nl) staat niet aan wie de verkoop gericht is, maar je hoeft geen geleerde te zijn dat het natuurlijk om een min of meer symbolische actie gaat tussen Turijn en de gemeente Arese. Mogelijk wil Fiat het complex netjes overdragen en vraagt het daarvoor geen al te grote vergoedingen op een miljoen of 6 na.

Maar omdat Lega Nord politici over het algemeen het verstand hebben van een derderangs PVV partijlid, gaan we ervan uit dat dit een goedkope poging is om de oude vete tussen Turijn en Milaan weer eens op te stoken, of dat men simpelweg niet begrepen heeft wat de bedoeling is van deze verkoop. De twee politici in kwestie willen er kamervragen over gaan stellen in Rome, terwijl daar de regering Berlusconi op dit moment in al zijn voegen kraakt.

[nggallery id=507]

8 gedachten over “Protest tegen eventuele verkoop van een stuk Alfa Romeo geschiedenis

 • 19 november 2010 om 17:10
  Permalink

  Tsja… anderzijds heeft FIAT al altijd weinig respect gehad (en dat is nog extreem zacht uigedrukt) voor Alfa Romeo dus ik kan goed begrijpen dat sommige politici hier het fijne van willen weten.

  Nog niet zo lang geleden (1993) wilde FIAT ook heel het Maserati museum dumpen bij sotheby’s. Gelukkig was er Matteo Panini die heel de collectie heeft weten te redden, anders was die ook zonder enige vorm van sympathie verkocht geweest. Tot daar de methode van omspringen van FIAT wat betreft het cultuurhistorisch patrimonium.

  Geld is het enige dat nog telt…

  Beantwoorden
 • 19 november 2010 om 19:18
  Permalink

  En de Lancia collectie ?
  Ergens weggestopt ?

  Ook anderen verkopen (een deel) van hun collectie, zoals bijvoorbeeld GM.
  Dit in tegenstelling tot Mercedes en Porsche, die hun collectie ten toon stellen én hun oldtimer- en youngtimer liefhebbers naar waarde schatten.
  ’t Kost misschien wel wat, maar het is een mooi uithangbord voor het merk.

  Beantwoorden
 • 20 november 2010 om 08:39
  Permalink

  @Koen

  Ja dat klopt. Die Lancia collectie staat daar ergens te bestoffen en verkommeren in een loods in Turijn…

  Beantwoorden
 • 20 november 2010 om 11:33
  Permalink

  Ja een loods die ze willen slopen (oude Borgo San Paulo fabriek). Maar ik heb gehoord dat een groot deel opgenomen is in zo’m nieuw museum in dat Mirafiori complex.

  Beantwoorden
 • 21 november 2010 om 14:20
  Permalink

  “Maar omdat Lega Nord politici over het algemeen het verstand hebben van een derderangs PVV partijlid, …”

  Tja, als je al zo laag moet gaan schieten om je verhaal kracht bij te zetten moet je zelf afvragen of je dan niet nog dieper zakt als diegene die je beledigt.
  Los van het feit dat je Lega Nord en PVV over 1 kam scheert blijft 1 ding hangen bij mij.
  Politici die zich druk maken over oude auto’s, om wat voor reden dan ook getuigt van menselijkheid.
  Heel italie zit vol met vetes, maar je kan niet zeggen dat ze allemaal politiek correct over zich heen laten lopen.

  Dat de 2 genoemde heren wellicht ook goede dingen doen maakt voor je beeldvorming niks uit natuurlijk, je zet ze al als 2 kneusjes neer terwijl ze wellicht wel hoger opgeleid zijn als je zou denken. Een symbolische verkoop doet schijnbaar de gemoederen hoog oplopen daar.
  Beter zou je daar wat genuanceerder over kunnen berichten.

  Beantwoorden
 • 22 november 2010 om 10:22
  Permalink

  @Bert als jij Italië zou kennen als ik en ook de Lega dan zou jij deze comment nooit geschreven hebben. Duidelijk een gebrek aan besef lees ik in jou woorden. Deze mensen hebben allemaal stuk voor stuk nog nooit iets voor de mensheid gedaan. Zelfs niet voor de hardwerkende arbeider uit Piemonte en Lombardia!

  De enige gemoederen die daar terecht hoog oplopen zijn ivm de onbestuurbaarheid van het land. Alleen deze twee druktemakers maken dit ongefundeerde punt.

  Beantwoorden
 • 23 november 2010 om 09:41
  Permalink

  @ Alfaspeed: Mijn “vraag” in een notedop.

  @ Autoedizione, los van het feit of je Italie goed kent of niet zet je mensen neer als kneuzen terwijl het bericht eigenlijk om de auto’s draait.
  Small minds discuss people.
  Ze zijn toch verkozen die lui door de bevolking, net als de PVV in Nederland.
  Door ze neer te zetten als apen voel je je wellicht slimmer en beter?
  Ik ken de heren niet, maar wellicht dragen ze de auto industrie een warm hart toe?

  Zeker gezien je mij een “gebrek aan besef” aanschrijft,
  daar draait mijn opmerking niet om en geeft het idee dat jij dan de wijsheid in pacht hebt.

  Ik ben overigens net terug van 5 weken italie, en heb leuk gesproken met allerlei mensen en je kan daar gewoon overal over lullen ongeacht je mening. Niet dat ik nu ineens italie kenner ben, maar het stak me direct in je bericht omdat je in feite zelf ongefundeerd 2 mensen wegzet als een soort apen. Iets wat ook vaak in NL gebeurt met mensen die op Wilders stemmen.

  De vraag blijft dus nog staan: Hebben deze heren nou een punt of niet?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.