Home » Alfa Romeo , Overige

Tijdloze schoonheid Alfa Sprint Speciale wint Villa d’Este

30 mei 2017 15:28 2 reacties

Om precies te zijn is het Bertone’s meesterwerk de Giulietta Sprint Speciale (SS) uit 1957 en wel het prototype, die de beker in ontvangst nam op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2017. Een uiterst zeldzaam en museumwaardig kunstobject dat voor Bertone door Franco Scaglione werd ontworpen. Het was dan ook de dochter van Scaglione die de nu 60 jaar oude auto op Villa d’Este presenteerde. Het vormde de basis van een uiterst aerodynamisch en tegelijkertijd mooi product, dat in kleine aantallen vanaf 1959 is geproduceerd met meer herkenbare ‘scudetto-vormige’ Alfa Romeo grille. De lage weerstand van 0.28 werd pas jaren later door een ander productiemodel geëvenaard. Scaglione ontwierp in die tijd (tussen 1953 en 1957) ook de markante en indrukwekkende Alfa B.A.T. voor het ontwerphuis uit Turijn, waarna deze druppelvormige SS als straatversie en derde project volgde. Deze ‘Prototipo’ is eigendom van de rijke collectie van verzamelaar Corrado Lopresto, meervoudig winnaar op de belangrijke concoursen Villa d’Este en Pebble Beach. Dat laatste is overigens de volgende bestemming van deze bijzondere Giulietta SS.

De tweede belangrijke prijs ging naar een al even bijzonder en aerodynamische Italiaanse klassieker. De Lurani Nibbio, een vooroorlogs project (1935) van de adellijke Giovanni Lurani Cernuschi. Klein en snel dankzij een Moto Guzzi V2 495 cc blok(je) van 46 pk. Het was de eerste auto met een motorinhoud van minder dan 0,5 liter die boven de 160 km/u uit wist te komen. Vandaag de dag zou het eveneens een knap staaltje downsizing zijn geweest. Voormalig Pininfarina en FCA designer Lorenzo Ramaciotti deelde de prijzen uit. Alfa Romeo heeft de afgelopen jaren regelmatig gewonnen in Cernobbio (Como). Villa d’Este 2017 was dus opnieuw een Italiaans feestje, ware het niet dat de sponsor al jaren een bekend merk uit Beieren is. De twee belangrijkste prijzen -dit jaar dus door boven genoemden gewonnen- zijn de ‘Trofeo BMW’ en de ‘Coppa d’Oro’.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

2 reacties »

  • Lusso schrijft:

    Ik was erbij! Zoals altijd is het event echt de moeite waard. Alleen is het spijtig dat deze belangrijke Italiaanse events moeten gesponsord worden door Duitse merken.

  • Lancia4Ever schrijft:

    Gaaf dat je dat jaarlijks bezoekt Lusso!

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

Alfa Romeo , Overige

Volg ons

Advertenties