Alfa’s Corrado Lopresto komen uit mooiste collectie ter wereld

lopresto2

Corrado Lopresto is de eigenaar van de ongeëvenaard mooie Alfa Romeo 6C modellen die je tot 2 juni in het Louwman Museum te Den Haag kunt bekijken. We zeggen wel vaker dat Italiaanse koetswerken van voor en na de oorlog veelal het mooiste op automobiel gebied is wat je kunt aantreffen op deze wereld, maar dat zullen de meeste mensen toch zien als een ietwat gekleurde mening. Toch is het feit dat Lopresto al 160 prijzen in de wacht heeft gesleept, een klein beetje het bewijs dat dit statement wat verder gaat dan een persoonlijke smaak. Hij is namelijk recordhouder als het om winnen van internationale concoursen gaat.

lopresto1

Architect Corrado Lopresto verzamelt al sinds zijn negentiende jaar en heeft een ongekend hoogwaardige collectie, van bijna louter Italiaanse klassiekers. Dat niet iedereen weet hoe waardevol deze kunststukken zijn vertelde de verzamelaar recent zelf nog aan de hand van een leuke anekdote: De voormalige Britse premier Blair -zelf liefhebber- bood Lopresto ooit een Rolls-Royce aan in ruil voor een zeldzame statige Isotta Fraschini 8A SS (foto). Blair dacht een aantrekkelijk aanbod te doen, maar Lopresto moest de voormalige staatsman teleurstellen en antwoordde met een glimlach dat het kunstwerk uit Milaan de waarde had van maar liefst zeven Rolls-modellen zoals Blair die had.

isotta

De drang om te restaureren en te verzamelen ontstond al in zijn jeugd in Reggio Calabria. Thuis stonden al verscheidene mooie Italiaanse modellen in de garage. Zijn eerste restauratieproject deed hij toen hij nog geen twintig was en werd uitgevoerd op een oude Fiat Balilla. Deze Fiat en een Giulietta Spider Bertone Prototipo, ook wel ‘Telaio 4’ genoemd, hebben grote emotionele waarde voor Lopresto. Hij leerde het toegewijd zijn aan een perfecte restauratie -met respect voor de oorsprong- van de oude gebroeders Giordano. Oog voor het origineel gaat ver bij de Calabrees; “Als oude versleten kunststof bekleding moet worden vervangen, kies ik bijvoorbeeld weer voor gelijkende kunststof, terwijl de meeste restaurateurs voor leer zouden kiezen.” Voor Lopresto blijft het Italiaanse ontwerp het mooiste wat er is. De 6C 2500 modellen uit de jaren ’40 en ’50 blijven voor hem het neusje van de zalm en vrijwel het mooiste wat er op de wereld te vinden is (nu dus te zien in Den Haag). Bijzonder is ook Lopresto’s Lancia Aurelia B56 Florida Pininfarina uit 1955.

lopresto3

Een gedachte over “Alfa’s Corrado Lopresto komen uit mooiste collectie ter wereld

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.