Toerisme Italië groeit maar matig door slecht wegdek

Dat zegt Enrico Gelpi, president van de ‘Automobile Club d’Italia’.

In Nederland kennen we het probleem ook sinds kort, maar in Italië is het een chronische ziekte sinds jaar en dag. Je kent het vast wel als je tijdens je vakantie in je auto door een Italiaans dorp, landschap of stad dendert met het gevoel dat je onderstel het er eens flink van langs krijgt. Iets wat geen onrustig gevoel zou zijn als je achter het stuur zou zitten van een Panda 4×4, een Campagnola of een Matta. Volgens de voorzitter van deze belangrijke club wordt de ontwikkeling van het toerisme in Italië flink geremd dankzij de slechte staat van de de nationale wegen; “Om te kunnen concurreren moeten onze wegen in topstaat verkeren zodat iedereen kan gaan en staan waar hij wil.” Hij zei dit in Salerno tijdens een conferentie over Toerisme dat van vorige week woensdag tot afgelopen zaterdag werd gehouden. De organisatie was in handen van Federturismo-Confindustria en het doel was het bevorderen van een goede werkgelegenheid en politiek klimaat rond het nationale toerisme.  

Het contrast is volgens Gelpi erg groot. Italië is een van de rijkste culturen in Europa, dat zo ontzettend veel te bieden heeft -steden, natuur, gastronomie, kunst en cultuur- en toch biedt het de toerist een nog altijd over het algemeen matig wegennet aan. Een hoog risico om jaarlijks miljoenen mis te lopen. De toeristische industrie zal de komende jaren mondiaal met 4% groeien dus is de noodzaak voor een beter wegdek groot. 73% van alle Italianen gaat met de auto op vakantie in eigen land. 62% van alle buitenlanders die Italië jaarlijks bezoeken komt met de eigen auto. Sowieso worden bijvoorbeeld de meeste veerdiensten langs de lange kustlijn met de auto genomen. Maar er zit schot in de zaak want Gelpi zegt dat het ministerie van Toerisme en die van Infrastructuur en Transport, samen met de ACI verdere verbetering van het wegennet als topprioriteit ziet en er veel investeringen zullen zijn de komende jaren. Dit geldt ook op het gebied van nu nog vaak miserabele informatievoorziening en het gebrek aan veiligheid; “Er is op dat gebied een hoop veranderd de afgelopen jaren. Maar er zal meer uit de kast worden gehaald om de autorijdende toerist meer te binden, waardoor goede resultaten veel constanter zullen worden.”

3 gedachten over “Toerisme Italië groeit maar matig door slecht wegdek

 • 3 juni 2016 om 20:30
  Permalink

  Voor het eerst met eigen vervoer naar Italië gereden, nu ik gepensioneerd ben heb ik daar tijd voor .mijn beroep was wegenbouwer, met name asfalteren. Maar wat is dit wegennet een drama in Italië..Doet zeer aan mijn hart en aan mijn auto

  Beantwoorden
 • 4 juni 2016 om 16:05
  Permalink

  De snelwegen zijn daar beter dan hier (dankzij privatisering). Vooral boven Rome. Andere type wegen zijn idd een stuk minder, maar dat is in België nóg erger is mijn ervaring.

  Beantwoorden
 • 4 juni 2016 om 20:44
  Permalink

  Nou ja, ieder zijn eigen indruk, maar ik ben zelf redelijk te spreken over de wegen in Italië. Autostrada’s zijn top, supstrada’s ook, en ook bij de rijkswegen, strade statale, zitten er veel uitstekend te rijden wegen tussen.

  Er is geen land dat zijn wegen zo perfect onderhoudt als Nederland, dus ja, slecht onderhouden wegen komen in Italië met enige regelmaat voor, evenals in andere landen. België zoals hierboven genoemd is vaak stukken erger. Over het algemeen is de Italiaanse infrastructuur echter prima te pruimen.

  BeantwoordenReport user

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.