Nu ook Euro NCAP Advanced Award voor City Brake Control Fiat 500L

city brake control

Als zeer veilig was de Fiat 500L door Euro NCAP al beoordeeld, maar de Europese beoordelingsinstantie voor de veiligheid van auto’s, geeft nu ook een aparte erkenning voor het al eens door ons beschreven ‘City Brake Control‘ systeem op deze auto uit Italië. Tijdens de lancering van de Panda konden we al melden dat het systeem optioneel verkrijgbaar was. De 500L met 5-sterren NCAP, ontvangt nu de zogenaamde Advanced Award voor het systeem dat bij lagere snelheden (5-30 km/u) al snel een vervelende aanrijding automatisch weet te voorkomen. Een systeem dat gebruik maakt van het lasertype LIDAR (Light Detection And Ranging), dat te vinden is achter de binnenspiegel (foto) en de ruimte naar voren toe scant. Bij een plots verschijnend obstakel communiceert het CBC met de ESC (Electronic Stability Control).

city brake

Afhankelijk van bepaalde parameters (zoals wegdek, rijdynamiek en trajecten, positie obstakels en conditie van banden, enz.)  is het systeem in staat de gevolgen van een botsingen te voorkomen of te beperken, zonder dat de bestuurder zelf in staat is op tijd in te grijpen. Fiat noemt dit ‘Collision Avoidance’ of ‘Collision Mitigation’.

CBC

Het systeem is tevens in en uit te schakelen. Het City Brake Control systeem bestaat uit ‘Automatic Emergency Braking’ (AEB), ‘Prefill’ en ‘Brake Assist’. Kort gezegd bestaat de uitvoering uit het inschakelen van het remsysteem, het voorbereiden van het remsysteem en het assisteren bij het remmen op het moment dat de bestuurder wel degelijk remt. Bekijk hieronder de werking van het systeem.

httpvh://youtu.be/MTREjsHs0r4

Een gedachte over “Nu ook Euro NCAP Advanced Award voor City Brake Control Fiat 500L

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.