Abarth betrekt publiek in aanloop naar eerste elektrische model

De 595-E is aanstaande.

De eerste elektrische Abarth lijkt niet ver weg meer (ergens in 2023). Abarth heeft gister namelijk het grote publiek al gevraagd om zich uit te spreken over hoe de elektrische Abarth moet… klinken. Dat is natuurlijk een bitterzoet verzoek, aangezien we allen ook zo van Abarth houden, juist vanwege het sensationele geluid dat via het Magneti Marelli (Monza) uitlaatsysteem en de Akrapovic einddempers naar buiten plopt. Een elektrische schorpioen zal daarentegen nogal stil zijn. Maar we leven nu eenmaal in de tijd van grote veranderingen (!), dus dit kan er ook nog wel bij. Laten we het van de positieve kant bekijken en nostalgie even laten voor wat het is.

Elektrische basis is veelbelovend.

Met de komst van een 595-E breekt er een nieuw tijdperk aan voor Abarth en dat werd tijd ook. Afgelopen week mochten we weer rijden met de elektrische Fiat 500 en de wijze waarop je als bestuurder op heel directe wijze extra vermogen kunt aanboren, zonder tussenkomst van allerlei mechanische delen en inspuiting van de nodige vloeistoffen, is toch wel een nogal opwindende ervaring. En dan hebben we het in het geval van de 500 3+1 die we reden dus over een ‘normale’ stadswagen. De komst van een eerste elektrische Abarth, zal dus een grensverleggend nieuw fenomeen zijn.

AVAS

We genieten altijd oprecht als bij het wegrijden met de elektrische 500, we op de achtergrond (als je heel goed luistert) het bekende Amarcord (film van Fellini, 1973) thema melodietje van Nino Rota horen. De eerste en laatste tonen hoor je binnen via de infotainment tevens bij het aan en uit zetten van de auto door de ronde knop naast het stuur in te drukken. Dat fenomeen heet AVAS, oftewel Acoustic Vehicle Alert System. Het geluid buiten moet voetgangers er van bewust maken dat er een elektrische auto aan komt rijden (onder de 20 km/u). Abarth vraagt haar merkliefhebbers via Instagram, Facebook en Tik Tok nu om een keuze te maken voor de AVAS van de eerste elektrische Abarth. Het gaat om drie muzikale geluiden in drie verschillende stijlen met de titels “NEXT TRACK”, “CYBER FUN” en “ROCK’N ROAR”. We waarderen het erg dat Fiat en Abarth op creatieve wijze de elektrische 500 (en straks de 595) voorzien van een melodie wat betreft de AVAS. De brom en zoemgeluiden van de meeste fabrikanten zijn namelijk nogal…suf.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.