Alfisti komen samen ter ere van voormalige testpiloten

Voor een echte Alfist is vrijwel alles wat met de geschiedenis van het legendarische merk te maken heeft redelijk sacraal, dus bijvoorbeeld ook de testpiloten die als eerste de beroemde creaties de sporen gaven. Ook zij namen hun werk dubbel zo serieus, omdat ze werkten voor Alfa Romeo. Aanstaande zondag 14 oktober, zullen de clubs Aroc Alfissima en Alfa Romeo Club Milano, daarom met een heel aantal historische Alfa’s een erehaag vormen langs en over de provinciale autoweg SS 62 ‘della Cisa’, dat van oorsprong van Sarzana in LuguriĆ« tot in de regio Veneto loopt (nu tot Parma) door Toscaans en Emiliaans landschap. Deze soms erg steile en zeer bochtige weg, was ooit de belangrijkste verbinding tussen de Po-vlakte en de Ligurische Riviera. Een diagonaal dwars door de Apennijnen dat ooit werd bedacht als aansluiting vanuit het Noordoosten van ItaliĆ« naar de belangrijke aan de westkust gelegen Via Aurelia richting zuiden. Het is deze indrukwekkende en zeer gevarieerde route, die de testteams uit Portello en later Arese dikwijls uitkozen, om een nieuw product eens flink aan de tand te voelen.

“Mijn opdracht was om de auto rijp voor de sloop te krijgen.”

Dat zijn de woorden van de meest bekende testpiloot van Alfa Romeo Consalvo Sanesi (fotos). Het antwoord dat hij gaf, als men hem vroeg waarom hij eigenlijk zijn bereid was zijn riskeren voor een eenvoudige test. Daaruit blijkt ook dat deze mannen vaak tot het uiterste gingen. Anderen waren Guido Moroni en Teodoro Zeccoli. Zij hadden de opdracht de auto zo kritisch mogelijk te benaderen, waardoor de technici het onderste uit de kan moesten halen, om van elk nieuw model een echte rijders-auto te maken, kortom een echte Alfa. Het testen gebeurde onder alle weersomstandigheden en vaak ook in de nacht. Alles draaide om de ‘feeling’ van het voertuig. Er werd gewerkt aan het stuurgedrag, de stabiliteit, wegligging, remmen en uiteraard de motor.

Het eerbetoon van dit weekeind start in Fornovo di Taro en volgt de bergachtige route over een weg met vele bochten. Op de Cisa pas zal zelfs een klein gedenkteken geplaatst worden. Ook wordt er door de Alfa Romeo-pelgrims geluncht in het restaurant waar ook de bekende en minder bekende testpiloten van nieuwe Alfa Romeo-modellen zich voedden (in blauwe overall). Daarna vervolgt men de route naar Pontremoli. Bij deze bijzondere meeting zullen ook voormalige werknemers als getuigen van toen, hun verhalen vertellen.

Consalvo Sanesi was jarenlang verantwoordelijk voor het testen en ontwikkelen van nieuwe Alfa Romeo’s.

3 gedachten over “Alfisti komen samen ter ere van voormalige testpiloten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.