Poolse Fiat fabriek viert tien miljoenste

Fiat viert dat het al 41 jaar en tien miljoen auto’s verder is in het Poolse Tychy en Bielsko-Biala. De tien miljoenste Italiaanse auto uit Polen, betreft een rode 500C. Het model ervoor was een Lancia Ypsilon en die erna een Panda Classic. De gedenkwaardige mijlpaal op wielen zal naar Duitsland geëxporteerd worden.

In 1967 startte Fiat’s Poolse avontuur eigenlijk al (afgezien van een kort vooroorlogs avontuur, eveneens met de naam Polski Fiat) door de levering van techniek aan FSO. Eerst in Warschau, waar FSO onder licentie de Polski Fiat 125p (foto onder) mocht bouwen en later in de Zuid Poolse stad Bielsko-Biala. Het ging toen dus nog altijd om een FSO-fabriek waar vooral Poolse auto’s werden gebouwd. De 126 was de eerste onder licentie in Polen geproduceerde Fiat en kwam vanaf 1975 tot stand in een nieuwe fabriek, in het iets noordelijker gelegen Tychy. Tot 1992 heette deze onderneming FSM. Achterop de in Polen gebouwde Fiat’s stond de badge ‘Fiat by FSM’. Naast de 126 werden modellen als de 127, Uno/Innocenti, Siena en Palio Weekend. Minder bekend is het feit dat Fiat in de jaren ’90 ook in Italië geproduceerde auto’s als de Punto (Mirafiori), Bravo/Brava (Cassino), Marea (Rivalta en Mirafiori) en Ducato (Sevel Val di Sangro, Atessa) in Tychy liet samenstellen.

FSO assemblagelijn in Warschau met Polski Fiat 125p voorzien van Fiat 125 plaatwerk en 1300/1500 chassis, begin jaren ’70.

De Poolse economie is in de jaren die volgden blijven groeien en Fiat is uiteindelijk in deze groei meegegaan. FSO werd echter geschiedenis, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Skoda, dat in het naburige Tsjechië na de val van de muur door Volkswagen met succes opnieuw werd opgebouwd. Fiat kreeg het in eerste instantie steeds moeilijker, ook al waren de in Polen gebouwde Cinquecento en Seicento een regelrecht succes. Aan de Poolse productie heeft het dus niet gelegen. Terwijl Fiat ternauwernood aan de ondergang ontsnapte, begon men in een sterk gemoderniseerde hoedanigheid aan de productie van de Panda (Classic), 500, (Ford Ka) en tegenwoordig ook de eerste Lancia in de vorm van de nieuwe Ypsilon. De fabriek in Bielsko Biela is inmiddels een motorenfabriek van Fiat Powertrain. De fabriek in Tychy is nu 37 jaar oud en heeft 8.277.404 auto’s gefabriceerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.