Bestaat FIAT’s gamma nog lang niet enkel uit EV’s?

Nog niet louter elektrisch.

Telkens als je de berichten leest en hoort over volledig elektrische gamma’s in de nabije toekomst vraag je je af; Hoe dan? Het is te duur en te schaars en je kunt moeilijk Jan modaal verwijzen naar een snel opdrogende occasionmarkt waar de prijs ook door het plafond gaat? FIAT zou binnen drie/vier jaar volledig elektrisch worden. Zelfs de volgende generatie Panda. Dit moet een auto worden die in de meeste uitvoeringen vooral zeer betaalbaar dient te zijn. Een echte FIAT voor het volk. Maar daarvan wordt al langer gezegd, dat er veel moet gebeuren, eer dat een haalbare kaart zal zijn. Daarom zegt Olivier François nu dat nieuwe modellen van FIAT mogelijk ook eerst nog leverbaar zullen zijn als hybride. Bijvoorbeeld de C-segment Crossover uit Bursa waarvan men denkt dat deze Multipla zal heten.

Pas op de plaats.

François zegt dat het langer zal duren dan verwacht, eer de meer economische modellen ook enkel als EV’s het daglicht zullen zien. Modellen van merken als FIAT en Citroën bijvoorbeeld. Een nieuwe Panda zal daarom waarschijnlijk ook met conventionele motoren de markt betreden. Citroën zal naar verwachting een model krijgen op dezelfde basis. Stellantis spreekt over een heuse Global Car (productie in Europa en Zuid-Amerika) om schaalvoordeel te kunnen maximaliseren. Het is tevens heel goed mogelijk dat FIAT terugkomt van het idee dat de nieuwe 500 uit Turijn niet als hybride geproduceerd zal worden. Hoe dan ook een FIAT-gamma dat vanaf 2027 alleen uit elektrische auto’s bestaat, lijkt inmiddels een utopie.

5 gedachten over “Bestaat FIAT’s gamma nog lang niet enkel uit EV’s?

 • 22 januari 2023 om 10:33
  Permalink

  En dus een compromis-platform. Niet slim terwijl Chinezen met volledig elektrische modellen onder de 30 k€ staan te trappelen, gaat Stellantis dure PHEV’s maken voor een korte periode (dus dure ontwikkeling). Met minder bagageruimte (accu) en geen ‘frunk’ (want daar zit de ICE-motor) in een toch al kleine auto. NB Het Zwitsers/Italiaanse Microlino maakt al leuke laagvolume modellen elektrisch 2-zits voor rond de 20 k€ (range 220 km, Max 90 km/h). Wat rommelt Fiat nu?

  Beantwoorden
 • 22 januari 2023 om 13:15
  Permalink

  Volgens mij moet het allebei. Het is een prima voornemen om op EV gebied de Tesla van de À en B klasse te worden en dat moet Fiat/Stellantis ook doorzetten. Gelijktijdig zijn EV’s nu nog maar een klein deel van de markt. In NL 25%. En de Italiaanse modellen gaan al een tijd mee dus moeten opgewaardeerd. Dan is het noodzakelijk om ook goede en actuele ICEs in het gamma te hebben.
  Ik ben wel benieuwd of die global car nog chassis en motoren FCA gaat gebruiken. Dat zou ik een voordeel vinden.

  Beantwoorden
 • 22 januari 2023 om 17:10
  Permalink

  Wat is het probleem? De hybride 500 en Panda kunnen nog jaren mee. Af en toe wat aan de tijd aanpassen. Vooral niet het uiterlijk veranderen. Dat doen de Aziaten al jaarlijks.

  Beantwoorden
 • 2 februari 2023 om 00:47
  Permalink

  Goed nieuws! 2035 is nog ver weg. Dus gewoon nog effe ook hybride van alle nieuwe fiatjes😊😊 en als je kijkt naar verkoop van electriche auto’s in Italië……. Dat marktaandeel zakt al een hele tijd

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.