De Maserati GranTurismo MC Stradale van dichtbij

Maserati is in Bologna begonnen met het verzamelen van klanten voor de straatversie van de MC GT4.

De meest racewaardige doch immer stijlvolle GranTurismo die iemand kan bezitten. Maserati racet nu alweer een tijdje met de GT4 in de Trofeo cup en in het gelijknamige Europese klassement van de FIA. De GranTurismo MC Stradale vormt de beste getuige voor op de openbare weg van Maserati’s recente prestaties in wedstrijdverband. Met gewijzigde techniek en een zichtbaar ander uiterlijk onderscheidt dit model zich aanzienlijk van de equivalent in maatpak en de iets sportievere ‘S’ versie. Op de optielijst staat dan ook een ‘roll bar’ verbonden aan een vierpuntsgordel, die aangepast is voor gebruik op de weg. Het lijkt misschien wat overdreven met 30 km per uur over een woonerf, maar het hoort bij het geheel en kost slechts 2640 euro.

De Stradale weegt 110 kilo minder dan de ‘S’ en weegt in totaal dus 1670 kilo, verdeeld over de lengte (van voor naar achter) in de verhoudingen 48:52. Dit is voornamelijk bereikt door het wegnemen van de achterbank. Hiermee presenteert Maserati voor het eerst sinds de extreme MC12 een tweezitter. Overigens is van deze laatste meervoudige FIA GT1 kampioen geen straatversie meer te bestellen en is de GranTurismo MC Stradale nu het meest extreme model in het gamma van de drietand. Nieuw in dit model is ook de ‘Race’ stand die je in kunt stellen vanuit de cabine naast het bestaande ‘Auto’ en ‘Sport’. Verder heeft de Stradale carbon keramische remschijven van Brembo, uniek ontwikkelde banden van Pirelli, een geheel eigen opzet van het veersysteem en kuipstoelen die zijn opgetrokken uit carbon fiber.

De V8 4.7 liter motor verbruikt niet meer maar is wel krachtiger dan op ander modellen. Met 450 pk zijn er tien paarden meer uit het blok geperst in vergelijking met de ‘S’. Het koppel van 510 Nm heeft een voordeel van 20 Nm. Ook de gerobotiseerde transmissie kent binnen het gamma zijn gelijke niet en kan dankzij de ‘MC-Race Shift’ met 60 milliseconden minder van versnelling wisselen. Hierdoor kan de Stradale in slechts 4,6 seconden naar de 100 en heeft het een top van 300 km per uur.

De Gran Turismo MC Stradale kost in Italië zo’n € 154.721 en is overal leverbaar behalve in de VS, Canada en Korea. Het model is te bestellen vanaf begin dit voorjaar, maar zoals gezegd heeft het huis uit Modena in Bologna ook het orderboekje meegebracht.

[nggallery id=517]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.