De nieuwe Lancia Ypsilon is klaar!

Die nieuwe Lancia Ypsilon is bijna klaar!

Eindelijk zien we dan het eerste tastbare bewijs van het feit dat de nieuwe stadslimousine van Lancia op koers ligt en niet enkel een papieren project is. We zien weer, evenals een jaar geleden met de Giulietta, een sterk afgeplakte auto waarvan je enkel de contouren een beetje kunt waarnemen. We verwachten dat net als het afgelopen jaar dat er meer zullen volgen. Het is natuurlijk gissen geblazen, maar de achterzijde lijkt een mooi glad ontwerp te worden, waardoor de nieuwe Ypsilon feilloos zal aansluiten bij de grotere broer Delta. Ook de achterlichtunits met LED sluiten mooi aan. De lichtelijk schuin aflopende achterzijde doet ons ook wat denken aan de vorige generatie Ypsilon (1996-2003), wat erop duidt dat deze kleine Lancia met vijf deuren weer wat meer de dynamische kant op gaat. Over de voorkant valt nog niets te zeggen omdat deze simpelweg niet is vastgelegd.

Deze plaatjes geven toch de nodige voldoening voor wie nieuwsgierig is, in de bredere zin van het woord. Ten eerste zien we een Italiaanse auto van de toekomst op een splinternieuw platform, die we steeds vaker zullen gaan zien, ook met andere logo’s. Het is op de Braziliaanse Uno na, het eerste bewijs van het zogenaamde ‘Small’ platform waarop zelfs Jeep uiteindelijk een model zal bouwen. Je kunt op de foto alvast zien dat de huidige Panda met vijf portieren een stukje korter is dan deze Lancia (en straks ook de nieuwe Panda) met hetzelfde aantal deuren uit hetzelfde segment. Het is ook de eerste kennismaking met een nieuwe compacte Chrysler. Deze zal volgend jaar rond deze tijd in de VS debuteren, maar ook in Groot Brittannië en Ierland. Maar het mooiste blijft toch wel dat we nu al kunnen zien dat Lancia’s onmiskenbare stijl gewaarborgd is, en dat we kunnen uitzien naar nieuwe modellen na toch wel een heel moeilijke fase voor het merk. Laten we zeggen dat de huidige Ypsilon het begin van magere tijden markeerde en dat deze opvolger hopelijk het einde daarvan zal inluiden. Wat overigens een beetje een bittere primeur is, is het feit dat we getuige zijn van een eerste Lancia die niet in Italië tot stand komt. Deze plaatjes zijn bij Tychy in Polen geschoten en zullen als zout in de wond aanvoelen voor de werknemers in Termini Imerese.

[nggallery id=454]

3 gedachten over “De nieuwe Lancia Ypsilon is klaar!

 • 27 september 2010 om 17:55
  Permalink

  “…we getuige zijn van een eerste Lancia die niet in Italië tot stand komt”
  Er zijn toch ook nog de Zeta en Phedra.
  En in de ‘oudheid’ zijn er ook nog de Belna, Ardennes en misschien nog anderen geweest.

  Beantwoorden
 • 27 september 2010 om 18:46
  Permalink

  In alle eerlijkheid; Zeta en Phedra behoren voor mij niet tot de echte garde van auto’s en bij mijn weten zijn er nooit oude modellen geweest die elders ontwikkeld en getest zijn. Wel bouwde Lancia de bovengenoemd modellen in Frankrijk in de jaren ’30.

  Beantwoorden
 • 2 oktober 2010 om 18:40
  Permalink

  Niet te vroeg juigen. Op andere sites wordt gesuggereerd dat dit de Fiat 600 betreft. Ik denk dat ze gelijk hebben, bestudeer de achterlichten maar eens.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.