Een kijkje in de keuken van Maserati

Maserati zal vanaf nu weliswaar in Turijn opnieuw geschiedenis gaan schrijven, door daar de grootste productie ooit te starten, maar haar oorsprong die grotendeels in Modena tot stand is gekomen, zal de firma met de drietand niet verloochenen. In Modena werd vanaf 1940 geproduceerd. Daarvoor deden de gebroeders Maserati dat in Bologna, waar ze twee locaties hebben gehad. In eerste instantie produceerde Maserati voor het merk Isotta Fraschini, totdat in 1924 een eigen automerk werd gestart. Helaas overleed stichter Alfieri Maserati al op jonge leeftijd in 1932. Drie broers bleven actief (Bindo, Ernesto en Ettore) en verkochten in 1937 de firma aan de familie Orsi. Een van de zes broers, Mario Maserati genaamd, was kunstenaar en heeft naar alle waarschijnlijkheid het embleem met de drietand van Neptunus bedacht. Dit zeer herkenbare en stijlvolle logo, dat nog dagelijks een prominente rol heeft op een Maserati, is het enige dat nog aan de oorsprong in Bologna doet herinneren.

De werkplaats van de gebroeders Maserati in Bologna in de jaren ’30.
Een Tipo 4CS 1500 is klaar voor een testrit.

Hoewel Maserati in Modena het bezit werd van de welgestelde familie Orsi, bleven de drie broers Maserati  nog tien jaar als adviseurs actief (tot 1947) binnen het bedrijf, totdat ze voor eigen rekening het merk OSCA hebben opgericht. In al die jaren is Maserati behalve een constructeur van sportwagens, na de oorlog de producent van luxe wagens met krachtige motoren geweest (in de oorlog deed men nog wel een poging om een grote paradeauto met V16 te bouwen voor ‘Il Duce’, maar deze poging mislukte). Ontwerpers als Frua, Vignale, Allemano, Touring en Pininfarina, kregen de opdracht om de meest elegante carrosserie├źn te bedenken voor modellen als de 5000 en 35oo GT. Hiermee werd Maserati het neusje van de zalm op het gebied van Gran Turismo’s en vond het eigenlijk de vierdeurs sportsedan uit met de introductie van de Quattroporte in 1963. De huidige Quattroporte is dus voorlopig de laatste vierdeurs Maserati, die uit Modena komt.

Productiehal van Maserati in Modena, met twee voltooide A6G modellen (voor A6G/54 Allemano uit 1954, achter A6G 2000 Zagato uit 1954) speciaal voor de fotograaf geplaatst.

Maserati geeft nog altijd rondleidingen door de fabriek aan de Viale Ciro Menotti, waar het merk sinds 1940 gevestigd is. Op deze video’s, zie je hoe de auto’s van dit historische Italiaanse merk nog altijd worden samengesteld. Vanaf 2014 start Maserati ook haar eerste productie in Amerika.

httpvh://youtu.be/UD6uuXyGFWc

httpvh://youtu.be/aUWGJn6rhEs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.