Emma Marcegaglia vol begrip voor Marchionne’s standpunt

Emma Marcegaglia moet toevallig ook in Amerika zijn en spreekt daarom aanstaande vrijdag met Sergio Marchionne.

Het zou een sereen gesprek kunnen worden tussen de Confindustria voorzitster en de Fiat-baas, aangezien de CEO zich zich daar vermoedelijk meer thuis zal voelen. Marcegaglia is momenteel op het Brookings Institution te Washington voor een overleg over de handelsbetrekkingen tussen beide landen. De Italiaanse ambassadeur te Washington Giulio Terzi di Sant’Agata fungeerde hierbij als gastheer. Marcegaglia had opvallend weinig kritiek op het standpunt van Marchionne, dat de Confindustria geen partij is waar de firma echt rekening mee dient te houden nu het overleg met de bonden in een impasse is geraakt. Eigenlijk geeft Marcegaglia zelfs openlijk toe dat ze zich goed voor kan stellen, dat Marchionne niet steeds aan die ‘nationale afspraak’ herinnerd wil worden waar de bonden steeds op hameren.

Die afspraak is vastgelegd via de Confindustria waar Fiat nu nog deel van uit maakt. Emma Marcegaglia zegt dat de door Fiat ingeslagen weg voor Fabbrica Italia meer dan bewonderenswaardig is. Als reactie op een eventuele onttrekking van de Torinese autobouwer uit de belangenvereniging zei Marcegaglia het volgende; “Of ze uit de vereniging willen stappen? Dat moet je aan Marchionne vragen. Ik wil wel eerste weten tot hoe ver de CEO wil gaan om tot een akkoord te komen met de bonden. In ieder geval heb ik grote bewondering voor de stappen die Fiat nu onderneemt. Onze rol gaat overigens alle Italiaanse bedrijven aan die hier mee te maken hebben. We zijn een onafhankelijke organisatie die niemand iets op kan leggen. Ik begrijp de moeiten van Sergio Marchionne maar al te goed aangezien hij binnen afzienbare tijd verantwoording moet afleggen bij de financierders hier in Amerika. De voorwaarden van Fiat voor grotere flexibiliteit en hardere afspraken zijn van belang voor een internationale meer concurrerende rol van de fabrieken. We willen eerst wel vragen om het via ons te blijven proberen, zodat het in belang blijft van alle bedrijven. Ik ben er van overtuigd dat er een oplossing mogelijk is, omdat er binnen de bestaande afspraak ook nog andere mogelijkheden bestaan waar alle partijen vrede mee zullen hebben. We zullen het er eerst met Marchionne over hebben vrijdag in New York, maar ik heb dus een goed gevoel over de mogelijkheden en een positieve oplossing.”

Emma Marcegaglia klinkt opvallend ontspannen en zelfverzekerd. Zou ze haar huidige verblijf in Washington al langer in de planning hebben gehad voor een ontmoeting met de CEO? Weten Marchionne en de voorzitter van de Confindustria al meer van een ‘plan B’ waar de bonden geen nee tegen kunnen zeggen? Iets dat niet eens buiten de bestaande afspraken om zal gaan? Lees het overmorgen op onze site.

Een gedachte over “Emma Marcegaglia vol begrip voor Marchionne’s standpunt

  • 10 december 2010 om 15:22
    Permalink

    Ik zie zojuist dat de Newco voor Mirafiori BUITEN Confindustria opgericht zal worden. Condfindustria, FIAT en Federmeccanica zullen aan een nieuw contract werken en zodra dit gereed is, zal FIAT weer instappen bij Confindustria. Volgende afspraak met de bonden staat voor volgende week woensdag.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.