Home » La grande Storia , Lancia , Overige

Lancia Gamma op het witte doek

8 december 2010 20:59 7 reacties

Ken je dat gevoel van sentiment als je een goede oude -meestal Europese- film ziet met een hoofdrol voor een Italiaanse auto? In onze nieuwe curiositeiten rubriek “The Italian Job – Starring Alfa Romeo, Fiat, Lancia” zullen we je bijna dagelijks even op deze manier laten mijmeren. Voor ons heeft de titel uiteraard niets te maken met een stel Mini’s met Britse vlag op Lingotto. Wat zijn ze prachtig ‘quelle belle macchine Italiane di una volta’, oftewel die mooie Italiaanse auto’s van toen! Neem nu deze stijlvolle Lancia Gamma Berlina S1. Dit Lancia topmodel zet in een Franse film uit 1980 (“Trois hommes à abattre”) hier de achtervolging (helaas met schade) in op een Citroën CX. Let op de tot de wielkasten doorgetrokken bumpers en de prachtig vormgegeven C stijl, die de Lancia Gamma een zeer modern uiterlijk geven en wat we vandaag waarschijnlijk een vierdeurs coupé zouden noemen of ‘Sportback’.

De Lancia Gamma werd van 1976 tot 1984 gebouwd en was de opvolger van de Flavia/2000 en de voorloper van de Thema. De Gamma had tijdens de ontwikkeling onder Fiat codenaam Y2. Voor dit model was ook een zescilinder gepland maar door de oliecrisis en Italiaanse wetgeving werd de zwaarste motor een 2.4 4 cilinder boxermotor. De voorwielaangedreven Gamma was er ook met 2.0 motor en als coupé getekend door Pininfarina. De Serie 2 was vooral te herkennen aan de kenmerkende nieuwe Lancia grille. In totaal werden er slechts 22.054 Gamma’s gebouwd. Binnen Italië vormde de Alfa 6/ Sei een concurrent en daarbuiten bijvoorbeeld de Citroën CX uit dit filmpje. De Gamma was voor zijn tijd een zeer ruime en luxe wagen met behoorlijk veel vermogen tot 140 pk.

Lancia is in haar geschiedenis vrij vaak op het witte doek verschenen, wat natuurlijk logisch is met zoveel mooie modellen in meer dan 100 jaar geschiedenis.

To view this page in English please visit our international version.

RSS  

7 reacties »

 • Paul Vaarkamp schrijft:

  Mooie tribute aan deze prachtige machina.
  Helaas zijn er weinig meer van over.
  Destijds zijn er meer Berlina’s dan coupe’s geleverd, maar tegenwoordig is de (naar mijn mening minder mooie)coupe in de meerderheid en dat is jammer. De opvolger (Thema) is jammer genoeg een stuk minder spannend vormgegeven.

  Ik ben in het bezit van één van de weinige Gamma Berlina’s in Nederland, een 2500i.e. serie 2 en deze gaat nooit meer weg 🙂

 • squadra schrijft:

  Comessaris Rex met de Alfa 155 Q4 in de hoofdrol.

  Ook leuk Italiaanse politie series met Alfa 33 in de hoofdrol je hebt er heel veel.

  De Film Under the Tuscan Sun starring the Alfa Romeo Spider

  Ciao

  Squadra

 • Marcos schrijft:

  Als er één Alfa promo serie is, dan is het wel “La Piovra”, naar mijn mening één van de beste series uit Italië.

 • Saya schrijft:

  Wat dacht je van Buona Sera, Mrs. Campbell (1968)
  hoofdrol voor een prachtige Fiat 1500s.

 • Nuvola schrijft:

  In de jaren 50 en 60 werden diverse Franse en Italiaanse gangsterfilms gemaakt met klasbakken als Lino Ventura en Jean Gabin. Daarin reden destijds ook veel Italianen zoals de Alfa GTV. Ben de titels helaas kwijt en deze films zijn kennelijk voor de tv zenders niet interessant meer uit te zenden. Eeuwig zonde.

 • Lancia4Ever schrijft:

  @Paul: de auto zoals jij ‘m hebt is precies zoals ik ‘m ooit zou willen bezitten. Voorlopig doe ik het nog met een persfoto van toen die boven m’n bureau hangt. Zelfs vandaag nog een klasse bak om te zien als je de tijdgebonden details even weg zou denken. Auto’s zoals de Lancia Gamma geven me altijd dat gevoel dat auto’s vandaag helaas niet meer zichzelf kunnen zijn. Lancia maakte er altijd iets speciaals van. Chivasso was jaren lang het beste en mooiste onder de Italiaanse zon.

 • Saya schrijft:

  Ook een mooie film: “Et Dieu… créa la femme” met Brigitte Bardot.
  Hoofdrol voor de prachtige Lancia Aurelia Spider.

  http://www.dailymotion.com/video/x9ectx_et-dieuy-crea-la-femme-le-film-part_shortfilms

Je kunt je voor een persoonlijk profiel ook bij Club AutoEdizione registreren of log direct in als je reeds lid bent.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie�n

La grande Storia , Lancia , Overige

Lees meer over

, ,

Volg ons

Advertenties