FCA koppelt Ferrari los voor beursnotering op Wall Street

Ferrari Wall Street

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vandaag wist de top van FCA ook te melden dat Ferrari op strategische wijze financieel losgekoppeld zal worden van de groep. Fiat Chrysler Automobiles zal daarbij vanaf volgend jaar een aandeel van 10% van Ferrari te koop aanbieden op Wall Street. De overige 90% wordt verdeeld onder de bestaande aandeelhouders van FCA (grotendeels EXOR). Een dergelijke aanstaande notering van het huis uit Maranello is al vaker in beeld gekomen de afgelopen jaren, gedurende de overname van Chrysler door Fiat. Het plan moet de druk wat van de financiële ketel halen, aangezien de slagkracht van de groep niet helemaal op lijn is met de hoge ambities voor de komende jaren. Het aandeel Ferrari zal zowel in de VS als in Europa beursgenoteerd worden.

Volgens Marchionne zal deze stap de groep op de langere termijn ten goede komen en versterkt het de financiële structuur van het concern. Volgens John Elkann zal de afsplitsing ten goede komen van de identiteit van Ferrari als Italiaanse firma, evenals de unieke handelspositie van het sportwagenmerk. Overigens sloot FCA het derde kwartaal iets lager af dan verwacht met een winststijging van 7%. De doelstellingen voor dit jaar zullen zoals Marchionne al eerder zei gewoon worden gehaald (+14%).

7 gedachten over “FCA koppelt Ferrari los voor beursnotering op Wall Street

 • 29 oktober 2014 om 17:25
  Permalink

  Ben benieuwd hoeveel die 10% gaat opbrengen (wordt volgens Marchionne vast een verrassing) wat het geeft toch aan wat ‘de markt’ Ferrari waard vindt.

  Beantwoorden
 • 29 oktober 2014 om 20:39
  Permalink

  @henk
  Ik schat een miljard of 8-10, dus 0,8 tot 1,0 miljard voor de 10%. FCA is in zijn geheel overigens ongeveer 9 miljard waard, dus als mijn schatting juist is, is FCA zonder Ferrari niet veel waard. Het is een manier om cash vrij te spelen, maar ik hoop wel dat dit uiteindelijk niet gaat leiden tot het verbreken van de band tussen FCA en Ferrari. Het kan namelijk zeer verleidelijk zijn om bij geldgebrek steeds een deel van Ferrari te vervreemden.

  Beantwoorden
 • 30 oktober 2014 om 09:32
  Permalink

  @Orso

  Op de samenwerking FCA – Ferrari gaat het allemaal niet zoveel uitmaken denk ik, Ferrari krijgt wat meer vrijheid. Via Exor blijft de lange termijn aansturing ook hetzelfde.

  Beantwoorden
 • 30 oktober 2014 om 10:56
  Permalink

  @henk
  Totdat Exor besluit hun aandeel in Ferrari te vervreemden om kapitaal vrij te spelen voor FCA. Dan kan Ferrari een prooi worden voor een andere partij.
  Misschien zie ik spoken.

  Beantwoorden
 • 30 oktober 2014 om 13:00
  Permalink

  @Orso

  Je ziet spoken denk ik. Het tegenovergestelde zal eerder gebeuren, volgens opmerkingen van John Elkann. Ferrari wordt een belangrijk onderdeel van Exor, naast CNH en FCA een

  Beantwoorden
 • 30 oktober 2014 om 20:36
  Permalink

  Klopt, Ferrari is nu meer onderdeel van het familieconcern geworden hiermee en men verwacht stiekem dat Marchionne vanaf 2018 zitting neemt in de raad van bestuur van Exor. Lijkt me goed voor de continuïteit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.