Fiat beleeft topkwartaal maar verlaagt winstverwachting 2013

fiat halfjaar

De koers van Fiat op de beurs staat nu misschien dan wel in de min, vanwege een bijgestelde winstverwachting voor de afdeling Chrysler eind dit jaar, maar de tweede kwartaalcijfers van 2013 zijn duidelijk crisisbestendig. De omzet groeit met 4% naar 22,3 miljard euro over de laatste drie maanden en 42 miljard wat het laatste halfjaar betreft. Dit ondanks de daling in Europa, dat Lingotto nu de helft minder oplevert dan haar activiteiten op de Noord-Amerikaanse markt. De nettowinst van het afgelopen kwartaal komt op 435 miljoen euro, wat bijna het dubbele is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzetverwachting van de groep tegen eind dit jaar komt op een bedrag tussen de 88 en 92 miljard euro. Het netto bedrijfsresultaat zal tussen de 4 en 4,5 miljard bedragen en de nettowinst tussen de 1,2 en 1,5 miljard euro.

De winst over het eerste halfjaar is lager, namelijk 466 miljoen ten opzichte van de 501 van 2012, wat alles te maken heeft met een matig eerste kwartaal. Zoals gezegd wordt de oorspronkelijke winstverwachting van 3,8 miljard dollar voor de activiteiten op de Noord Amerikaanse markt in 2013, nu geraamd op een bedrag dat op z’n laagst 3,3 miljard dollar is. De te verwachten nettoschuld komt op zo’n 7 miljard euro en de mate van liquiditeit op 18 miljard. Dat laatste moet na de volledige overname van Chrysler op zo’n 20,9 miljard uitkomen. De omzet van de exclusieve merken Ferrari en Maserati pluste het afgelopen kwartaal met 14%, wat onder andere te maken heeft met de groei bij het merk met de drietand.

Europa (9,1 miljard omzet) drukt uiteraard zwaar op de resultaten (vanaf januri 2013) als tweede belangrijkste markt voor de groep, maar de prima resultaten in de veel belangrijkere markt van de VS (21,5 miljard omzet) en Zuid-Amerika (derde markt met 5,3 miljard omzet), maken van Fiat een competitief internationaal bedrijf. Daar komt nog de mededeling van een constante groei in Aziƫ bij (2 miljard omzet), dankzij goede resultaten in China. De verliezen in Europa nemen wel met de helft af ten opzichte van vorig jaar, namelijk -185 miljoen euro ten opzichte van -354 miljoen euro na het eerste halfjaar in 2012. Het verlies op het oude continent zal eind dit jaar op een bedrag onder de -500 miljoen uitkomen. Vorig jaar was dat nog -700 miljoen euro.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.