Fiat binnenkort voor 61,8% eigenaar van Chrysler

Fiat Chrysler

Gisteren is Turijn tijdens een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bekend gemaakt dat Fiat dit jaar nog voor 61,8% eigenaar zal worden van Chrysler. Momenteel is dat nog dik 58%. Tegen 2016 zal dit zelfs voor de volle 100% zijn, doordat er gefaseerd het overige aandeel wordt overgenomen van het Chrysler pensioenfonds Veba, dat momenteel mede-eigenaar is.

De belangrijkste boodschap kwam gisteren uiteraard van Sergio Marchionne, die aangaf dat Fiat niet meer louter moet worden gezien als een Europese of Italiaanse onderneming. Marchionne verwees daarbij enigszins enthousiast naar zijn gesprek met de premier vorige maand. Monti staat volgens de CEO volledig achter de visie van Fiat zonder mitsen of maren. “Fiat heeft het recht te investeren waar het wil”, zou de premier van Italië hebben gezegd. Volgens Marchionne heeft Fiat er altijd alles voor over gehad om juist in Italië te groeien, maar heeft het ook het volste recht om elders uit te breiden om mondiaal concurrerend te blijven. Dat laatste is waar alles om draait benadrukte de CEO, maar Italië zal uiteraard altijd erg belangrijk blijven voor Fiat. Tot slot zei Marchionne dat Italië soms verlamd lijkt, terwijl het nu offers moet brengen in een erg moeilijke economische periode, die aan geen enkel land voorbij zal gaan. We kunnen ons eindeloos blindstaren op verworven rechten uit het verleden, maar als het daarbij blijft zal het land uiteindelijk sterven. Juist omdat volgende generaties niet aan hun lot moeten worden overgelaten, zal vandaag alles uit de kast getrokken moeten worden om dit te bereiken. Daarom moeten we vandaag nog als natie de mentaliteit creëren dat je eerst iets moet geven, voordat je het een en ander kunt krijgen…

De raad van bestuur van Fiat bestaat uit 9 leden voortaan: John Elkann, Sergio Marchionne, Andrea Agnelli, Tiberto Brandolini d’Adda, René Carron, Luca Cordero di Montezemolo, Gian Maria Gros-Pietro, Patience Wheatcroft en Joyce Victoria Bigio.

Een gedachte over “Fiat binnenkort voor 61,8% eigenaar van Chrysler

  • 5 april 2012 om 10:18
    Permalink

    als fiat het hoofd boven water wil houden hebben ze de winst die chrysler maakt op de goede verkopen, hard nodig.

    ik hoop voor marchionne dat het lukt, want een alfa gemaakt door volkswagen zie ik toch echt niet zitten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.