Grote rol voor nieuwe Braziliaanse fabriek van Fiat

In Europa zijn we vaak slechts gericht op veranderingen -en vooral ook de dingen die nooit lijken te veranderen- die plaatsvinden op onze eigen lappendeken, liefst nog binnen de EU.

Het behoud van een weinig rendabele fabriek lijkt soms gewichtiger dan wat dan ook. Dat blijkt niet altijd terecht want, als je bijvoorbeeld kijkt naar de nieuwe grote investeringen van Fiat in Brazilië, dan zie je dat de cijfers die daarbij komen kijken zeer zeker meer dan een voetnoot waard zijn. Vorige week deden we al een aankondiging, vandaag komt het officiële nieuws naar buiten. Fiat bouwt in het Braziliaanse Pernambuco, om precies te zijn in het Portuario industriegebied te Suape, aan een fabriek dat uiteindelijk werk zal bieden aan een dikke 3500 werknemers. Dit vormt een belangrijk onderdeel in Fiat’s investering van 4,4 miljoen euro in de periode 2011-2014. De fabriek kost zo’n 1,3 miljard euro en bestaat behalve uit een productielocatie ook uit een onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van nieuwe producten en techniek. Ook zullen op initiatief van de locale overheid de nodige opleidingen worden geïnstalleerd rond deze nieuwe industrie.

De nieuwe Fiat fabriek bouwt straks 200.000 auto’s per jaar, bestemd voor de Braziliaanse en Zuid-Amerikaanse markt. Volgens Marchionne is deze nieuwe fabriek zelfs een grote stap naar een internationaal sterker Fiat. De CEO laat weten dat Fiat tegen 2014 1 miljoen auto’s per jaar wil verkopen en dat de sterke positie van Fiat Brazilië een zeer strategische is. Marchionne zegt dat de inmiddels 40 jaar lange aanwezigheid van de Italiaanse autofabriek in dat land, zorgt voor een flinke bijdrage aan de ontwikkeling van de Braziliaanse industrie en kenniseconomie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.