Heritage doet zelfs FIAT Multipla ‘Designers Cut’

Leve de FIAT Multipla uit 1998!

We hopen van harte dat het niet de inboedel van de prachtige Heritage Hub in Turijn betreft. Heritage gaat namelijk nog een uniek model aanbieden voor de liefhebber. Dit keer gaar het om het “Reloaded by Creators” project rondom de ‘enfant terrible’ van FIAT in de tweede helft van de jaren ’90; De Multipla. We weten nog goed hoe we deze auto juist vanwege z’n gewaagdheid qua design en ongeëvenaarde binnenruimte eigenlijk behoorlijk konden waarderen in 1998. Centro Stile stak z’n nek uit en hoe! Bovendien werd door meer behoudende klanten de Multipla niet direct verguisd, dat volgde pas een jaar of 5 later. Millennials deden online hard hun best om deze FIAT uit te lachen en te bestempelen als de lelijkste auto ooit. Notabene in een tijd dat het concern uit Lingotto op sterven na dood was. Eigen schuld dikke bult werd als het ware gezegd.

Baanbrekend ruimteconcept van Giolito.

Maar hoe langer dit geleden is, hoe meer we deze auto kunnen herwaarderen. Zeker in deze 13 in een dozijn tijd. Zou het geen prachtige EV zijn voor het hele gezin? Wat we tot voorkort niet beseften is dat Centro Stile coryfee Roberto Giolito, 25 jaar geleden ook de aan de tekentafel stond van dit unieke concept. De man die later de 500L ook vorm mocht geven. Een auto die net zo goed Multipla had kunnen heten. Hij zal om het jubileum van de Multipla te vieren een uniek exemplaar ontwerpen die in november tijdens Milano Auto Classica zal worden aangeboden. Stel je voor; een 25 jaar oude Multipla met nul km op de teller in een uniek jasje van de geestelijk vader! Je zou er zomaar hebberig van kunnen worden. De Multipla 6×6 zal hij heten in unieke ‘Bio Turchese’ tint. Het blauw en een hele lichte grijstint zullen de buiten- en binnenkant sieren en op de auto vind je 6 originele illustraties van de ontwerper zelf. Hij maakte deze tijdens het ontwerpproces om op ludieke wijze de doelgroep te definiëren. De illustratieve en artistieke stijl typeert misschien wel de eindeloze creativiteit en vrijheid die men kreeg om de Multipla van het einde van de 20ste eeuw te definiëren. Overigens keert de Multipla ook weer terug. Stellantis heeft een moderne elektrische interpretatie in gedachten die medio 2025 zal debuteren. Wie weet, zal dat ook weer minimaal een 6-zitter zijn.

Een gedachte over “Heritage doet zelfs FIAT Multipla ‘Designers Cut’

 • 22 oktober 2023 om 23:42
  Permalink

  Deze auto was totaal onbegrepen en design technisch te byzonder Fiat deed dat eigenlijk ook eerder met de 128 en daarna de nieuwe Ritmo deze was veel moderner als de behouden 128.

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.