Il giro del Centenario: Milano

Onze laatste dag in Italië tijdens onze Centenario reis; Milaan

We verkeren in een dromerige toestand. Iedere dag worden we ondergedompeld in mooi omgevingen tijdens onze ritjes, eten en drinken we het fijnste dat op onze aardkloot te krijgen is en… zien we waar we ook kijken Alfa’s.. Bergen Alfa Romeo’s, de een nog mooier dan de ander.

Maar kan het nog overweldigender? Ja. Op deze stralende zondag in Milaan hebben we eigenlijk de hele dag met de mond opengestaan. Milaan is afgeladen vol met auto’s die ooit hier in de buurt gebouwd werden. Meer nog dan op de voorgaande dagen. En nog nooit hebben we met zoveel plezier en genot vast gezeten in het verkeer. We stonden stil op de ring op weg naar Milaan in de bradende zon… en niemand leek het erg te vinden. Iedereen lachte… Een stukje paradijs op aarde. De wereld bestaat vandaag een volle dag uit letterlijk Alfa Romeo minded people. Is dat saai? Absoluut niet. Je hoort alle talen door elkaar. Je ziet kentekenplaten uit alle windrichtingen. Maar je ziet vooral bij iedereen dezelfde enthousiaste beleving met dank aan iets dat 100 jaar geleden in Portello ontstond.

Op de ‘Fiera di Milano’ (Rho) klontert alles in een ultieme Alfa Romeo meet & greet climax samen. Letterlijk duizenden staan op en rond het Expo complex. Oud en nieuw en in alle kleuren. De een nog mooier dan de ander omdat iedereen die hier gekomen is zijn auto werkelijk lijkt te koesteren. Vervolgens gaan we naar het centrum van Milaan dat werkelijk afgeladen is met merkliefhebbers uit heel Italië en het buitenland. Hier vieren we terwijl de zon ondergaat het einde van 100 jaar indrukwekkende automobielgeschiedenis. Een erehaag van honderd Alfa Romeo’s uit heel verschillende jaargangen bewoog statig door de straten van het centrum.

Een succesvolle week, was als een ervaring die nooit leek op te houden. De opeenvolging van uiterst bijzondere modellen in een mix met modellen die we allemaal goed kennen, gaven eindelijk een goed totaalbeeld van een merk dat zich doorgaans moeilijk laat samenvatten. Een eeuw met pieken en dalen heeft van Alfa Romeo een merk gemaakt dat zich met geen enkel ander merk laat vergelijken. Dat wordt bekrachtigd met een zeer gepassioneerde aanhang uit alle werelddelen.

Morgen komt de zon weer op… En begint Alfa Romeo een nieuwe eeuw.

[nggallery id=376]

3 gedachten over “Il giro del Centenario: Milano

 • 30 juni 2010 om 09:27
  Permalink

  We hebben elkaar ontmoet op deze laatste dag.
  Al met al vind ik dat het evenement slecht georganiseerd was. Er was weinig te zien van Alfa’s historie, en daarmee doel ik niet op de aanwezige / tentoongestelde auto’s maar meer het gebrek aan het vertellen van de historie van a-z. Ik weet dat er in het archief grote hoeveelheden foto’s en filmmateriaal aanwezig zijn. Het was mooi geweest als deze tentoongesteld zouden worden.

  Wat was mooier geweest om met alle Alfisti naar Balocco te gaan (plaats zat) en daar de historische racers in actie te zien & horen (werd wel gedaan voor een select groepje journalisten, zie laatste uitgave Autovisie)

  Wie is er ooit in de gelegenheid geweest om de 155TI’s te horen brullen of de racers uit de jaren 30

  Waar waren de verhalen over Varzi, Ferrari, Nuvolari, Scuderia Portello, Autodelta etc. etc.

  Er was veel te zien, maar ook heel veel niet.

  Nog maar niet te spreken over de tegenwaarde van de 130 Euro voorinschrijfkosten.

  Jammer. Een gemiste kans die een merk geen 2e keer krijgt.

  Beantwoorden
 • 30 juni 2010 om 22:39
  Permalink

  @TweetyV6: Was leuk je de hand te schudden Tweety. 😉

  Het was inderdaad nogal slecht georganiseerd. Monza vond ik overigens wel leuk. De grote dag in Milaan, was meer dan teleurstellend. 🙁

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.