Marchionne vindt Fiat voorbeeld voor Italië en Italië voor EU

marchionne venetie

Sergio Marchionne zegt dat de huidige politieke Italiaanse visie op economische vooruitgang tot voorbeeld kan zijn voor Brussel en dat Italië in staat zal zijn om de positie van Frankrijk als belangrijkste economie naast Duitsland over te nemen. Marchionne ziet Frankrijk -door een weinig hervormingsgezinde politiek- in rap tempo verzwakken, terwijl Italië precies de andere kant op beweegt. Juist nu Europa naar een nieuwe voorzitter zoekt, is de tijd rijp om de kaarten opnieuw te schudden, zegt Marchionne. De aloude weinig stimulerende visie van de EU langs de weg van het fors bezuinigen, heeft volgens de CEO van Fiat Chrysler Automobiles z’n langste tijd inmiddels gehad. Investeren in de jeugd en de lokale industrie is volgens Marchionne nu erg van belang om de Europese economie weer vlot te trekken.

Marchionne zei dit op de jaarlijkse top voor Italiaans-Amerikaanse handelsbetrekkingen in Venetië. Dat de regering Renzi in Rome nu openlijk wil afrekenen (door door te pakken met hervormingen die een paar jaar geleden al zijn ingezet) met het oude bestaande sociale model dat tussen ondernemingen en politiek in staat, stemt de CEO erg gelukkig. Het besluit van Fiat in 2011 om uit de Confindustria (nationale raad van industrie) te stappen, vormde destijds al een eigen initiatief van de internationaal georiënteerde firma uit Turijn, om op effectievere wijze met bonden en werknemers te overleggen en zo de internationale concurrerende positie sneller  te verbeteren. De CEO die niet openlijk wilde zeggen dat Fiat  toen al tot voorbeeld was voor iedereen, hoopt nu vooral dat ook de EU de nodige stappen gaat nemen.

2 gedachten over “Marchionne vindt Fiat voorbeeld voor Italië en Italië voor EU

  • 16 juni 2014 om 18:05
    Permalink

    Zou ie dan tóch politieke ambities hebben?

    Overigens ook hier de visie gaat voor de daden uit…….

    Beantwoorden
  • 19 juni 2014 om 09:14
    Permalink

    Ik denk dat Marchionne en Renzi de europese macht niet kunnen beïnvloeden hoe graag ze dat ook willen… de Italiaanse goede opkomst naar de (schijn)verkiezingen voor het EU parlement is ‘beloond’ met het tegen de wil van Italië aanstellen van de zelfingenomen Juncker (mooi tijdens WK als niemand kijkt), die gek genoeg al lang wist dat hij het ging worden….. wat een knotsgek continent is dit nog altijd.. 🙄 👿

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.