Minister Maurizio Sacconi tikt Fiat op de vingers

Sacconi Fiat

Het pleidooi van John Elkann een paar dagen geleden gaat minister Maurizio Sacconi van werkgelegenheid net een paar stappen te ver. Elkann deed, gesteund door Marchionne, een zoveelste oproep aan de overheid, om eens onvoorwaardelijk voor een nationale autoindustrie te kiezen, in plaats van te wachten tot alles vanzelf goedkomt. Kortom een oproep tot definitieve hervorming. De overheid laat zich natuurlijk niet graag dicteren en pareert nu de woorden van de algemeen directeur van Fiat. Uiteraard heeft deze reactie vooral te maken met het feit dat Rome niet graag ziet, dat Fiat haar investeringsplan eventueel weer op de helling zet;

Fiat heeft reeds alle garanties gekregen waar het om heeft gevraagd, zodat het haar investeringen kan doorzetten. De tijd van kletspraatjes is nu over. Juist nu moet er volgens afspraak begonnen worden aan de investeringen. Opnieuw de vraag stellen is niet gepast, er moeten nu zaken zoals afgesproken tot uitvoering worden gebracht.

Fiat heeft momenteel ook de vakbonden (allemaal) tegen zich in het harnas gejaagd. Leiders van de UIL, CISL en CGIL (Luigi Angeletti, Giorgio Santini en Giorgio Airaudo) hadden de volgende reacties op Elkann’s verzoek;

Fiat kan de vraag die het aan de overheid stelde beter aan zichzelf stellen. Wij hebben al besloten om volop voor de autoindustrie te kiezen….” “Wij zijn al druk bezig om al onze medewerking te verlenen aan Fiat, zodat het de komende vijf jaar de productie kan verdrievoudigen…” “Het enig wat nu in de Italiaanse fabrieken toeneemt is het verplichte verlof wegens gebrek aan werk. We wachten nu op nieuwe producten van Fiat voor de Europese markt. Fiat moet nu stoppen om over de rug van werknemers haar eigen vertrek uit Italië te camoufleren…

Vandaag kon alleen de beurs de woorden van Elkann waarderen en mogelijk is dat ook de belangrijkste reden van zijn uitspraken na dagen van dalende koersen. Fiat’s aandeel groeit nu weer dagelijks met meer dan 5%. Het is duidelijk dat je niet scoort met goede intenties om te ondernemen in Italië. Je moet juist vertellen dat je je heil eventueel elders gaat zoeken.

2 gedachten over “Minister Maurizio Sacconi tikt Fiat op de vingers

 • 26 augustus 2011 om 06:42
  Permalink

  “Het enige wat nu in de Italiaanse fabrieken toeneemt is het verplichte verlof wegens gebrek aan werk. We wachten nu op nieuwe producten van Fiat voor de Europese markt.”

  toch iemand die het bij Fiat doorheeft nu de top nog.

  “Fiat moet nu stoppen om over de rug van werknemers haar eigen vertrek uit Italië te camoufleren…”

  Als Fiat dit van plan is hou niemand dat tegen en doen ze toch hun eigen zin wel, productie elders is goedkoper en qua logistiek handiger.
  Dus de enige reden dat in Italië nog iets van fabrieken staat is politiek EN om nog een Italiaanse flair aan hun al lang niet meer Italiaanse merken te geven.
  Komt nog een tijd dat er op je Ferrari staat “made in China”
  globalisering heeft merkindentiteit vermoord.
  Kijk maar naar Philips dat is ook niet meer dan een merknaampje geworden op een Chinees product.

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2011 om 09:16
  Permalink

  De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden, maar deze keer kan ik het alleen maar met de vakbonden eens zijn. Fiat moet gewoon zo snel mogelijk met nieuwe producten komen en deze gaan bouwen. Op de Panda na (de MPV die volgend jaar verschijnt wordt niet in Italië gebouwd) is er vooralsnog weinig hoop voor de duimendraaiers.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.