Nationale staking FIOM vond plaats in anarchistische sfeer

FIOM anarchie

Het waren profetische woorden die we schreven in onze aankondiging van de nationale staking, die door vakbond FIOM afgelopen vrijdag is georganiseerd. Vorig weekeinde stond Rome in brand doordat gewelddadige anarchisten zich aansloten bij de demonstratie-hype van Occupy Waalstreet. Geen jointje roken in een koepeltentje zoals voor de Amsterdamse beurs, maar een heus slagveld wat het verschil tussen de Italiaanse hoofdstad en een een stad in Libië optisch even heel erg klein maakte. Gelukkig vielen er geen doden (meer dan 100 gewonden plus 5 miljoen euro schade ). In Italië vormen sinds jaar en dag ongrijpbare anarchistische krachten dikwijls een bedreiging voor de openbare orde. Deze zelfde krachten hebben in het verleden zelfs elders in Europa en in Amerika enkele bomaanslagen gepleegd waar doden bij zijn gevallen. Met die dreigende impact is de sfeer ook de rest van de afgelopen week redelijk gespannen gebleven in Italië en verliep de staking van enkele duizenden FIOM-leden die voor Fiat werken relatief stroef. De burgemeester van Rome had de stakers een verbod opgelegd om door de stad lopend te demonstreren. Sergio Marchionne had er sowieso geen goed woord voor over. liet hij afgelopen woensdag weten in een interview.

anarchie Rome

De CEO noemt de landelijke actie van de FIOM in deze tijden destructief van karakter zo niet achterlijk. Hij zei dat de angst dat Fiat zich verder zal terug trekken uit Italië, door hun toedoen eerder toe- dan afneemt. Italiaanse economen roepen met het oog daarop ook steeds vaker op, om Fiat aan te trekken en niet af te stoten. Het mislukken van Fiat’s investeringen binnen in Italië zou het mislukken van een noodzakelijke landelijke hervorming kunnen betekenen. De staking op 21 oktober was volgens de algemeen directeur dan ook een heel slecht idee. Overigens werd de reguliere productie in de fabrieken van Fiat afgelopen vrijdag niet verstoord.

6 gedachten over “Nationale staking FIOM vond plaats in anarchistische sfeer

 • 22 oktober 2011 om 13:25
  Permalink

  De laatste zin in het artikel is feitelijk het enige positieve.
  ’t Wordt zo langzamerhand tijd dat Fiat zich terug trekt en haar auto’s gaat bouwen buiten italie. Het ontwerp, testen, afstellen kan dan nog altijd door italianen gebeuren.
  Een houding zoals de leden van FIOM zich aanmeten…. ik bedoel precies diezelfde mensen met precies dezelfde gemotiveerdheid (het gebrek daaraan) bouwen jouw nieuwe auto. Hoe kan zoiets ooit rendabel zijn en een kwaliteitsproduct opleveren ?

  Beantwoorden
 • 22 oktober 2011 om 13:54
  Permalink

  @hape

  Zit wat in, als ze geen zin hebben om auto’s te bouwen kan dat maar beter in Polen ofzo gebeuren.

  Beantwoorden
 • 22 oktober 2011 om 15:11
  Permalink

  Ik was gewoon gaan rellen tegen die anarchie-gasten (in het kielzog van de Polizia :mrgreen: ) omdat ze het gore lef hadden om een Lancia in de fik te steken! 👿

  Beantwoorden
 • 22 oktober 2011 om 16:13
  Permalink

  Gaat het niet zoals ik wil dan maar alles kapot maken.
  Wat een destructieve instelling van de mensen.stelletje heethoofden.

  Beantwoorden
 • 22 oktober 2011 om 16:56
  Permalink

  Soms ben ik erg blij dat ik uit Italië weg ben.
  De anarchisten en communisten maken dat hele land kapot.
  En die racisten van de Lega Nord lachen zich kapot, die wachten geduldig op hun kans.

  Kan je ook niet anders verwachten met zo’n clown als hoofd van het land die zijn tijd liever verdrijft met veel te jonge meisjes dan daadwerkelijk iets te doen tegen de corruptie en misdaad.

  Tijd voor een vrouw aan de macht daar 💡

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.