Persconferentie strijdtoneel Marchionne – Di Montezemolo

marchionne montezemolo

De nieuwe 458 Speciale A is de laatste Ferrari die onder leiding van Luca Cordero di Montezemolo is ontwikkeld. En dat heeft de pers geweten, want tijdens een zeer ongemakkelijke persconferentie gisteren, werd heel snel duidelijk dat de alvast door Marchionne uitgezwaaide (oud) directeur wilde laten weten wie nu nog de baas is in Maranello. Dit liep redelijk hoog op met Italiaans gevoel voor dramatiek. De toch wel indrukwekkende 458 Speciale A verdween intussen al snel naar de achtergrond.

458 spider speciale

Het gebeurde in het bijzijn van de Italiaanse pers. Di Montezemolo die dit altijd alleen mocht doen, moest in het zaaltje plots de aanwezigheid van Marchionne tolereren en dat ging niet bepaald gemakkelijk. Eens te meer werd weer duidelijk dat het acceptatieproces bij de Bolognese topman nogal stroef verloopt. Schertsend opende Di Montezemolo met een “Zal ik het woord weer nemen?“. De Ferrari-baas die op 13 oktober opstapt haalde trots de nieuwe recordcijfers van de mondiale verkoop aan, met een te verwachten stijging dit jaar van +5% en 7200 verkochte auto’s, ondanks de situatie in Hong Kong en een dalende Duitse markt. Vervolgens noemde hij de 458 Speciale A, waarvoor ook wat de opvallende kleurstelling betreft naar het verleden is gekeken. En toen was er het eerste bommetje van Di Montezemolo die de 458 Speciale A niet de laatste Ferrari onder zijn leiding noemde, maar de laatste Ferrari…door Ferrari.

montezemolo paris

Marchionne neem vanaf dit punt een nogal observerende houding aan en grijpt in wanneer Di Montezemolo spottend spreekt over een beursnotering van Ferrari-Chrysler… Marchionne interrumpeert kort en krachtig; “Fiat Chrysler!” Di Montezemolo; “Oh ja sorry, ik denk ook altijd aan Ferrari.” Dan volgen vanuit de aanwezig pers wat lastige vragen over de F1 en het aanblijven van Alonso. Marchionne zegt dan; “Vraag het aan hem, het is nu nog zijn ‘pakkie an’.” Di Montezemolo antwoord met; “Alonso is voor mij de best denkbare coureur. Hij heeft alles gegeven en heeft erg goed wedstrijden gereden. Zowel hij als wij allemaal dachten betere resultaten te kunnen halen. Ik ben hem enkel dankbaar. Momenteel is hij in gesprek met Mattiacci en wordt er gezocht naar een compromis waarin iedereen tegemoet wordt getreden. Het grooste belang is nu het terugvinden van de balans in het team.

Dan sluit Di Montezemolo met een wat ongelukkige ‘grap’ de persconferentie af; “Ik spreek jullie in Genève weer, want over een paar maanden bellen ze me toch om terug te te komen, omdat Marchionne het te druk heeft...” De CEO in donkere trui reageert niet. Di Montezemolo sluit vervolgens af met; “Ferrari moet een mooie droom blijven. Andere dromen dan voorheen, maar nog altijd dromen. Ferrari moet Ferrari blijven!

8 gedachten over “Persconferentie strijdtoneel Marchionne – Di Montezemolo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.