Ron Bloom: “Marchionne heeft Chrysler gered”

Vanuit Detroit klinken momenteel steeds meer loftrompetten voor Sergio Marchionne. Aanleiding zijn de goede resultaten, die deze dagen bovendien voor iedereen tastbaar zijn geworden tijdens de NAIAS autoshow in Detroit. Zelfs Ron Bloom, voorman van de door president Obama ingestelde Auto Task Force, zegt nu letterlijk dat Marchionne Chrysler gered heeft. De wederopstanding van deze industrie wordt gezien als het echte wonder van Detroit omdat de kleinste van de drie, twee jaar geleden verreweg in het moeilijkste vaarwater zat. Het nieuws dat Marchionne dit jaar nog rond de tafel wil met de medewerkers van Barack Obama voor de restitutie van de lening, zorgt alleen maar voor nog meer bewondering vanuit het Witte Huis. Bloom geeft zelfs al aan dat ze klaar zijn om Marchionne te ontvangen voor een gesprek over de beursgang.

De efficiënte wonderdokter wordt in de New York Times vooral geroemd om de enorme slagkracht die hij teweeg heeft gebracht binnen Chrysler. Ford kwam nooit echt in moeilijkheden en GM kon zich op tijd herpakken, maar het was Chrysler dat zichzelf juist uit de problemen moest zien te helpen, en dat gebeurde. Nieuwe producten en een compleet nieuwe bedrijfsvoering deden de groep weer groeien. Voor het eerst in vele jaren is Chrysler zelfs weer een renderend bedrijf dat groeit in marktaandeel. De sterke verbetering van de Chrysler 300C in de vorm van de gepresenteerde 300, wordt door de Amerikaanse pers zelfs gezien als het mooiste symbool van een gezond geworden Chrysler. De toename van Fiat’s aandeel in Chrysler wordt in de VS alleen nog maar gezien als iets goeds. Binnenkort zal Fiat SpA al 35% kunnen bezitten, zodra een zuinig Chrysler-model met Italiaanse techniek onder de kap in productie zal gaan.

Iemand vroeg aan Bloom of je zou kunnen zeggen dat Chrysler gered is door Marchionne; “Het belangrijkste is dat hij in een trui blijft rondlopen. Nee serieus, absoluut, de rol van een leider als Marchionne is fundamenteel bij zo’n klus. Hij is voor Chrysler wat Alan Mulally voor Ford is. Het is nu aan Chrysler om in de toekomst de door Marchionne ingeslagen weg voort te zetten… Voor ons heeft het geen prioriteit dat de schulden dit jaar nog zullen worden afgelost, maar als het bedrijf dat wil, zijn ze van harte welkom. We hebben met 9% momenteel als regering een veel kleiner aandeel in Chrysler dan in GM.”

Bloom ziet het niet als nadeel dat de firma Italiaans eigendom zal worden. De autoindustrie kent geen nationaliteit meer volgens de regeringsafgevaardigde; “De voorwaarden die Fiat stelde in 2009 zijn zeer gunstig gebleken en dus denken we dat we een zeer goede deal hebben gemaakt. De dag dat Fiat baas is over Chrysler zal een hele mooie zijn, want dat betekent dat iedereen aan het werk is en dat het bedrijf gezond is. Voor ons is het belangrijkste dat er op Amerikaanse bodem auto’s worden gebouwd. Als bedrijven als Fiat en Toyota aan werkverschaffing doen in een stad als Detroit kunnen we dat alleen maar bewonderen.”

Over de steeds dominantere rol van het UAW in de autoindustrie zei Bloom dat de regering daar geen oordeel over heeft; “Bij het creëren van een stabiele werkgelegenheid komt natuurlijk een hoop kijken. Dat de UAW een zeer bereidwillig Fiat daarbij tegen is gekomen, is onderdeel van de het akkoord. Het UAW kan zoiets alleen maar accepteren en dus is er een goede samenwerking en beoordeling van de gang van zaken.” Vooral dat laatste zou in Italië als een sprookje in de oren klinken van Marchionne. Vergeleken met de situatie in Italië, moet voor Marchionne de klus in Detroit bijna als eenvoudige routine hebben aangevoeld.  

Een gedachte over “Ron Bloom: “Marchionne heeft Chrysler gered”

  • 12 januari 2011 om 13:52
    Permalink

    Ja alle lof voor SM voor wat hij heeft kunnen klaarspelen. Eerst de overname van chrysler en dan nog het zinkende schip kunnen redden tegen de verwachtingen in van vele mensen (analysten en de republikeinen o.a.).

    Hopelijk krijgt hij het Italiaans gedeelte (FIAT, Alfa, Lancia) terug op poten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.