Traditioneel eindejaarsdebat over Romeinse Grand Prix weer in volle gang

De feestdagen zijn weer in aantocht en dus voert men in Italië weer lekker felle discussies over een mogelijke GP in de hoofdstad. Het kaartje hierboven toont ons hoe zo’n GP er ooit uitzag in de jaren ’40. Vorig jaar heb je bij ons al het een en ander kunnen lezen hierover. Het protest van mensen uit Monza, de voorstanders uit de hoofdstad en de reacties van Ferrari. Van politiek tot coureur, iedereen deed z’n duit wel in het zakje. Zo ook weer de afgelopen dagen.

Luca Cordero di Montezemolo zegt namens Ferrari dat het simpelweg niet realistisch is om een dergelijke tweede GP naar de Italiaanse hoofdstad te halen. Wegens een te vol schema en te hoog prijskaartje, aldus de eerste man van Maranello. Uiteraard is er ook weer het vurige pleidooi van de kant van de charismatische Romeinse burgemeester, Gianni Alemanno. Voor hem kan het licht niet snel genoeg op groen springen omdat dit een geweldige impuls zou zijn voor een eeuwenoude stad die snakt naar een modern visitekaartje. Al jaren zoekt Rome naast haar ‘eeuwige’ kwaliteiten naar een nieuwe dynamiek die Milaan en Parijs bijvoorbeeld al wel hebben. Overigens beweerde de burgemeester gesproken te hebben met Di Montezemolo en de Ferrari-baas zou volgens hem niets tegen een Romeinse GP hebben door het monumentale E.U.R. Ondanks dat zegt bijvoorbeeld ook Ferrari teambaas Stefano Domenicali dat het onhaalbaar is om meerdere GP’s in één land te houden.

Bernie Ecclestone is als eigenzinnige F1 man nog altijf niet vies van een extra GP in Italië. De Brit fietst in de discussie hierover wel liever wijd om de mensen van de FIA heen en legt het geval vooral voor aan de teams zelf. De FIA verliest namelijk door alle bezuinigingsmaatregelen steeds meer steun van de teams en de F1 goeroe zelf. Er gaat steeds vaker het gerucht dat mannen als Di Montezemolo en Ecclestone al lang werken aan een opnieuw samengestelde F1. Of Rome daarin een rol zal spelen is dus nog wel de vraag, maar het lijkt erop dat er stiekem wel een wens is in de jacht op een nieuwe F1. Volgend jaar is er al wel een GP in India en er gaan geruchten over Moskou.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.